Care va să zică…

Proteomul. N-a suscitat nici un interes. Adică să merite un comentariu. Cât de mititel.

Şi eu care mă uitam cu speranţă la postări…

Să revenim, mai explicit.

Aşa cum există genom, adică totalitatea informaţiei genetice a unui individ (de obicei genomul se referă la informaţia stocată în cromozomi) care explică multe din răspunsul respectivului organism la:

  • – stress psihic
  • – deprivarea de SOMN   (alo, seeker)
  • – infecţie  (de orice tip, inclusiv SIDA sau virusul EBOLA sau SARS sau boala Creutzfeld Jakobs…)
  • – modul de comportament la DIFERITE vârste (bărbatul pe care-l apucă amocul la 55 de ani şi se duce după una de 20, femeia care se lasă de servici şi de casă la 35 şi se apucă de droguri…)
  • – agresiune fizică

sau la bolile de tip degenerativ şi nu numai

  • – infarctul miocardic (la 55 de ani când a făcut şi unchiul)
  • – neoplasmul mamar ( aşa cum a făcut şi mătuşa)
  • – vestita hemofilie (boala capetelor încoronate ale Europei)
  • – miopatia Duchenne
  • – …

la fel şi proteomul, adică totalitatea proteinelor pe care le deţine un organism, are aceleaşi atribute.

Dacă genomul uman a fost terminat de descifrat în urmă cu vreo 10 ani, de echipe care şi l-au împărţit şi şi-au protejat prin BREVET descoperirile (sperau la o mare afacere financiară… au luat ţeapă) acum, se lucrează la descifrarea PROTEOMULUI.

De ce este la fel de important şi proteomul ?

Pentru că, imediat după informaţia genetică urmează modalitatea ei de exprimare. Şi, ea se exprimă prin proteine.

Dintre proteine, unele se numesc enzime şi fac nişte năstrujnicii, cum ar fi răspunsul la anumite substanţe. Enzima „x” distruge sau nu distruge medicamentul „y” sau îl aduce la faza de metabolit activ… sau nu-l aduce… sau îl duce la nivel de metabolit toxic… Altele sunt proteine structurale care duc la o matrice extracelulară de proastă calitate cu ţesut conjunctiv de proastă calitate şi…. hernie gastrică transhiatală sau… diverticul de esofag inferior cu reflux nocturn şi… bronhopeneumonie… Altele sun talt tip de proteine funcţionale, cum  ar fi imensitatea de canale ionice şi transportori membranari

Prin descifrarea proteinomului se speră să se dea curs „personalizării tratamentului medical„.

De ce unii fac, la administrarea de anestezice volatile cu, sau fără sucinilcolină HIPERTEMIE MALIGNĂ…  Asta, cam ştim. Şi cum să-i identificăm…La fel cam ştim… Se caută nişte canale de Ca malfuncţionale la nivelul RE.

De tratat,  ştim să-i tratăm (dantrolen), drogul există citat, nu l-am văzut nciodată… Decesul este aproape sigur o dată sindromul decalnşat. Îţi ajunge un caz într-o viaţă…  Dantrolenul ăsta ar fi bun şi pentru sindromul neuroleptic malign, indus de neuroloptice… şi pentru încă nişte stări de hipertemie (cum ar fi cea indusă de Ectasy + Pepsi, că tot e la modă cu drogaţii)

De ce unii fac şoc septic în aceleaşi condiţii în care alţii nu fac ? Şi care sunt cei predipuşi ca să-i protejăm …

La toate aceste întrebări şi multe altele, ar putea să ne răspundă proteomul…

Reclame