Culturi…

1. Celule „sintetice”

Ştiu despre tentative de a se crea „celule” artificiale de  prin anii 75-80 ai secolului trecut. Ca şi majorităţii dintre domniile voastre, la vremea aceea mi s-au părut nişte năzbâtii inutile. Iată că, ideea continuă să făcă prozeliţi…

La „2009 Annual Meeting of the American Association for the Advancement of Science” sunt prezentate lucrările unei doamne (Christine Keating) care a folosit un amestec de lipide nehidratate, dextrani şi polietilenglicol (PEG) pentru construirea unor celule „sintetice”.

Din amestecul mai sus pomenit, în mediu apos, se realizează în mod spontan vezicule lipidice cu perete bistratificat care conţin trei zone cu concentraţii diferite de dextran şi PEG. În una dintre zone predomină dextranul în alta PEG şi în a treia se amestecă ambele.

Comportamenul conţinutului intracelulat poate fi manipulat prin expunere la căldură,  câmp electric, adăugarea de molecule mari, adăugarea de ioni…

La ce vor folosi ?

O să vedem…peste vreo încă 30 de ani.  Oricum domniile voastre, cu siguranţă, eu, mai putin…

2.Ţesuturi „cultivate”

O echipă de la Brown University condusă de Jeffrey Morgan a realizat o tramă tridimensională de agaroză în care a cultivat structuri celulate dispuse structurat sub formă de tubuli,  fagure… Formele dorite ale volumelor tapetate cu diferite tipuri de celule s-au relizat cu ajutoru unor levuri.

Viteza procesului de populare a putut fi modulată prin manipularea timpului de aşteptare a celulelor înainte de însămânţare.

…. şi despre Prioni

Boli cunoscut ca fiind produse de prioni

a. La om

  • – Creutzfeld Jakobs Disease (CJD)
  • – Gerstmann-Straussler-Scheinker Disease (GSS)
  • – Insomnia fatala familială (FFI)
  • – Boala Kuru

b. La vacă

  • – BSE : encefalita spongiformă bovină

c. La oaie

  • – Scrapia sau căpiala oilor  cuonscută oficial din secolul XVII (capul tuturor relelor, alături de transformarea vacilor în animale carnivore….)

De reţinut că agentul etiologic NU este distrus de metodele clasice de sterilizare mai ales de temperaturi înalte.

Elementul de contagiozitate este demonstrat.

O echipa de cercetători condusă de JA Edgewoort a pus la punct o tehnică in vitro rpaidă de identificare şi cuantificare a prionilor pe instrumentele medicale.

Tehnica se bazează pe acoperirea instrumentelor cu celule cultivate, incubarea acestora pentru o anumită perioadă de timp, recoltarea respectivelor celule, recultivarea lor în mediu adecvat şi identificarea prionilor în celulele cultivate.