Toţi cititorii acestui blog ştiu (dacă nu află acum) că organismul uman beneficiază de un sistem imun. Cel la care m-am referit în ultima poveste de week-end. Acest sistem are două componente : imunitatea înnăscută şi imunitatea dobîndită. Imunitatea înnăscută este un mecanism cu care ne naştem şi căre ne permite recunoaşterea structurilor „non self”  şi a celor  „self„. (Non self = străin, self = propriu). Toate structurile recunoscute ca non self sînt atacate de sistemul imun (cu componenta lui celulară şi umorală). Toate structurile self sînt lăsate împace.

Un exemplu de recunoastere aberantă a selfului sînt bolile cu mecanism autoimun (miastenia gravis, diabetul juvenil, tiroiditele autoimune, glomerulonefrite cu  mecanism autoimun…).

În tinereţea mea, ne erau suficiente aceste informaţii… Ne umpleam capul cu informaţii (înainte de examene), îl ţineam drept, mergem cu grijă să nu se verse pînă în sala de examen unde regurgitam în pripă tot ce se putea alege sau la grămadă… Pe urmă Dumnezeu cu mila, începea vacanţa mare… Fericite timpuri… Mai că mă apucă nostalgia lui Crenagă din „Amintirile lui din copilărie”.

Dragi studenţi, nu uitaţi că cel mai fericit anotimp este sutdenţia… Şi trece atît de repede…

Întrebarea : cum sunt recunoscuţi gemenii patogeni ? nu se punea… Oricum, eu sigur nu mi-am bătut atunci capul…

Uite că unii s-au întrebat şi au ajuns la concluzia că există un sistem de recunoaştere nespecific pe care l-au denumit „pathogen recognition system„.  Acest sistem de recunoaştere nespecifică este deservit de nişte receptori denumiţi „pattern recognition receptors” (PRRs). Receptorii cu pricina recunosc anumite molecule ale germenilor patogeni molecule care nu se regăsesc în celulele organismelor superioare (PAMPs) dar şi molecule din interiorul organismului care semnalizează deteriorări serioase ale acestuia (DAMPs)

A. PAMPs = pathogen associated molecule patterns

1 .la nivel bacterian se recunosc următoarele molecule de

  • – LPZ
  • – acidul lipoteichoic
  • -peptidoglicani
  • – lipopeptidele
  • – flaginul
  • – ADN bacterian

2. la nivel fungic se recunosc

  • – zimosanii
  • – mananii

B. DAMPs = danger associated molocule patterns

Aceste sunt molecule care apar în ţesut atunci cînd se produc mari pertubări chimice locale.

Dintre PRRs, cei mai studiaţi sunt receptorii denumiţi TLRs (toll-like receptors), cu 13 variante identificate pînă în prezent. Dintre acestea, la om, cea mai importantă pare să fie varianta TLR4. Cu care ne vom distra în postările următoare…
Interrelatia organismului cu germenii patogeni 2

Reclame