Tratamentul stărilor critice (pacienţii acu insuficienţe de organe şi sisteme) a fost multă vreme condus  cu scopul ameliorării ofertei de oxigen pentru ţesuturi. Oferta de oxigen este definită de DO2 sau QxCAO2. DO2 are o formulă de calcul în care intră debitul cardiac, saturaţia în oxigen a hemoglobinei  (SaO2), capacitatea de transport a hemoglobinei, la care se adaugă oxigenul transportat solvit în plasmă totul petrecînsu-se la nivel arterial. După aceeaşi formulă se calculează cantitatea de oxigen pa care o mai conţie sîngele venos CVO2 folosindu-se saturaţia în O2 a sîngelui venos (SvO2).

Saturaţia venoasă periferică se notează cu SpvO2 iar cea din vena pulmonară SvO2. În mod obişnuit în VCS saturaţia este mai mică decît cea din VCI. În ştările deşoc, datorită redistribuţiei sanguine din zonele de depozit (ficat, rinichi, intestine), această situaţie se inveresează.

CAO2 = 1,3 x Hb x SaO2

CVO2 = 1,3 x Hb x SvO2

DO2 = Q x CAO2

unde Q este debitul cardiac pe  minut  (3,5l)

Fiecare ţesut extrage o cantitate oarecare de oxigen din această ofertă, cantitate care se nu meşte extracţia de oxigen, VO2 şi se calculează scăzînd din Q x CAO2 pe Q x  CVO2.

VO2 = Q x (CAO2-CVO2)

Şi acum o listă cu saturaţiile în oxigen a sîngelui care vine din diferite organe

 • – tegumentul aferent VCI 88%
 • – muşchi 71%
 • – rinichi 92%
 • – intestine 66%

Acesta se adună în VCI unde se amestecă şi dă 80% înainte de a primi sîngele care vine din ficat. Sîngele venos al ficatului are sturaţie de 66%

 • – creier 69% (sîngele venos din bulbul jugularei SvjO2. Aceste parametru este urmărit special la resuscitarea cerebrală)
 • – viscerele capului şi gîtului 71%
 • – tegumentul afereant VCS 88%

Acesta se adună în VCS unde se amestecă şi dă 72%. Această saturaţie este numită ScvO2.

Sîngele adus de VCI şi VCS este amestecat în AD cu o parte din sîngele venos al cordului (ştiut fiind că venele satelite arterelor coronare NU transportă TOT sîngele venos al cordului) care vine cu cea mai mică saturaţie (37%) şi se ajunge la saturaţia de 75%.

Cu această saturaţie sîngele pleacă de la cord la plămîn prin arterele pulmonare. Aşa cum se stie de la fiziologie şi anatomie, deşi artere, arterele pulmonare NU conţin sînge arterial ci venos şi NU au structură histologică arterială ci venoasă.

În plămîn au loc schimburile gazoase la nivelul membranei alveolocapilare (procesul denumit hematoză, cu preluarea în capilare de oxigen şi eliminarea către alveole de bioxid de carbon). Sîngele care părăseşte plămînul are o saturaţie în O2 de 99% ajunge în AS unde se mai amestecă cu o parte din sîngele venos al miocardului şi părăseşte inima cu saturaţie de 97-98% cu care ajunge la teriroriul capilar unde reîncepe procesul descris mai sus.

Ce mai trebuie ştiut

 • – presiunea parţială de CO2 alveolar : 40mmHg
 • – presiunea parţială de O2 alveolar : 100mmHg

Acestea două sînt presiunile parţiale cu care pleacă sîngele din plămîn.

SvjO2 este urmărit la resuscitarea cerebrală

ScvO2 este urmărit la resuscitarea sistemică.

Orice saturaţie venoasă, chiar şi periferică mai mică de 70% trebuie să atragă atenţia supra unei hemodinamici proaste sau unei hematoze proaste.

Valori normale

DO2 = 400-600 ml/min

VO2 = 250ml/min

PS.

Am terminat cu diploma. Sînt în vacnţă.
UpDatare 31.07.2014
Delta CO2 = PvcCO2- PaCO2

  unde vc = vena cava superioara
  valaore normala sub 0.8kPa

Coreleaza bine cu CO si supravietuirea la 28 de zile in socul septic
De aceea a fost sugerat destul de ferm ca parametru de urmarit in desocare.
Scopul este normalizarea lui in primele 5 ore de la debut.

Informatii suplimentare aici

Reclame