Osteoporoza este fobia femeilor „informate” de vîrstă a treia şi chiar a doua. De cînd cu tomodensitometria osoasă, osteoporoza a devenit endemică în România. Una două, se duc de-şi fac TDO şi se înbolnăvesc brusc… pentru vreo 2 ani. Timp în care se treatează cu Fosamax la alegere, o priză lunar sau chiar două. Fiecare cum are trecere la MF-ist. Mă rog, domeniul meu de specialitate nu-i osteoporoza, dar prea de multe ori am auzit cum o cumnată (profesaoră) şi fiica ei, nevinovată de 20 de ani sau vreo cunoştinţă de prin vecinii de bloc suferă de această îngrozitoare boală pentru care amărîtul de sistem de sănătate al României trebuie să scoată milioane aiurea… După cei doi ani reglementari, se vindecă…

Ia, să vedem, ce este Fosamaxul

Face parte din clasa chimică a bifosfonatelor. Substanţa activă se numeşte acid alendronic (alendronic acid).

Este produs de Merck, unul dintre primele 5 concerne farmaceutice supranaţionale. Unul dintre cei care au intentat proces şi l-au cîştigat, Africii de Sud, atunci cînd aceasta  (cu cel mai mare număr de seropozitivi SIDA la nivel mondial şi care mai avea şi CAPACITATEA de a-şi produce singură generice anivirale pentru respectiva boală) a încercat să producă respectivele medicamente, cu numai 10% din preţul pe care-l cerau supranaţionalele (preţul real de producţie al unui generic).

Ca funcţie, Fosamax-ul face NUMAI oficiul de a inhiba activitatea osteoclastelor şi prin aceasta, inhibă rezorbţia osoasă.

Rezultatul clinic, dacă e să mă iau după o serie de colegi oneşti care l-au folosit, cam merege către „0” (zero).  Cam la aceeaşi concluzie au aujuns mai recent şi nişte străinezi de prin Srăineziile cu ştaif care spun, pe bună dreptate, că, decît să se tenteze prevenţia unei fracturi oarecare la un os necunoscut peste 10-15 ani, este mai sigur să se trateaze boala atunci cînd apare şi să se investească în metode mai performante de evaluarea a CALITĂŢII şi REZITENŢEI osului (Goltzman şi Red 2009).

Fosamaxul nu numai că nu este cu certitudine util ci, mai are şi o serie de efecte secundare redutabile gasrtointestinale şi renale, inducînd disfuncţie renală, uneori, severă.

Revenim.

Osteoporoza NU este numai rezorbţie, ci ruperea echilibrului normal între procesele de DEPUNERE osoasă, maturae  osoasă şi rezorbţie. Despre aceste proce complex, am vorbit în altă postare.

Problema este fascinantă iar răspunsul farmacopeei acutale este pe măsură.

Mai jos o să prezentăm o serie de molecule cu posibil efect în modularea  remanierei osoase şi echilibrarea ei prin variate mecanisme.

A. Droguri care acţionează tot prin inhibarea rezorbţiei osoase.

  • DENOSUMAB

Este un anticorp monoclonal (mAB) care blochează activarea RANKL (receptor activator of nuclear factor kB ligand). Această cale este implicată în inducerea genrării şi activării osteocalstelor. Deci, acţionează  pe aceeaşi rezorbţie ososă ca şi acidul alendronic.

RANKL = TNFSF11

FDA l-a recomandat, deja, pentru osteoporoza potmenopauzală, începînd cu acest an.

  • ODANACATIB

Este un inhibitor de catepsină K,  o cisteinproteinază implicată în procesul osteoclastic despre care se găsesc mai multe informaţii aici .

Şi această moleculă acţionează tot pe procesul de rezorbţie osoasă.

B. Droguri care induc formarea osului.

  • TERIPARATIDE  (Forteo, Lylly)

Este un parathormon care se injectează zilnic. Are ca efecr activarea procesului osteoblastic.

Ca efecte secundare se citează : greată, slăbiciune musculară, crampe la nivelul membrelor inferioare.

  • mAB CDP-7851 (AMG-785)

Molecula această blochează activitatea sclerostinei (o proteină care inhibă activitatea osteoblastelor despre care găsiţi informaţii la adresele : http://en.wikipedia.org/wiki/Sclerostin)

  • Clasa modulatorilor  selectivi ai receptorilor estrogenici (SERMs)

ARZOXIFENE

TOREMIFEN citrat

Ambele molecule se folosesc deja, ca modulatori de receptori estrogenici în terapia cancerului de sîn şi pentru stimularea creşterii masei musculare.

Reclame