Acest titlu l-am preluat din rubrica „termenii motorului de căutare” de la secţiunea statistică a blogului.

Formularea am mai întîlnit-o în prezentări ale mass-mediei, prezentări care se vor de specialitate în domeniul medical.

Cel mai ilustrativ caz este cel al lui Ariel Sharon, fost mare prin Israel şi dispărut în neantul istoriei de cîţiva ani după un accident vascular cerebral ischemic transformat hemoragic ulterior. După ce mai multe săptămîni  viaţa lui a ţinut prima pagină a ziarelor eşecul recuperării sale s-a pierdut în tumultul evenimentelor care au urmat. Nu am auzit să fi fost declarat mort şi, de aceea bănuiesc că se află pe undeva, în vreun centru de îngrijiri paleative performant,  în ceea ce se numeşte „stare vegetativă prelungită”.

1.Mai întîi, ce este coma.

Coma este o stare de disfuncţie cerebrală caracterizată prin pierderea posibilităţii creierului de a da un răspuns adecvat la stimulii proveniţi din mediul exterior. Ea, se identifică foarte uşor, prin aceea că individul nu mai răspunde la comenzile verbale.  Modul de instalare este acut, în minute sau ore.

Pacientului i se pun întrebări simple ca

  • Cum te cheamă ?
  • Cîţi ani ai ?
  • Unde te afli ?

sau este salutat… iar dînsul nu răspunde adecvat sau nu răspunde de loc.

Dacă această pierdere a stării de conştienţă este coroborată dispariţia  timpilor deglutiţiei, se ajunge la gradarea comelor imaginată de Constantin Arseni.

  • Coma „0” pacientul a pierdut relaţia cu mediu, dar are toţi timpii deglutiţiei păstraţi.
  • Coma „I” pacientul a pierdut timpul labial al deglutiţiei
  • Coma „II” pacientul a pierdut şi timpul lingual al deglutiţiei
  • Coma „III” pacientul a pierdut şi ultimul timp al deglutiţiei, cel faringian
  • Coma „IV”, sau coma depăşită, cînd se adaugă şi tulburare respiratorie sevră, pînă la oprirea respiraţiei

Mai recent, tulburarea stării de conştienţă este descrisă de scala Glasgow (GCS) care are maximum 15 puncte. Aceasta presupune evaluarea a trei parametri : motilitatea oculară, răspunsul verbal şi răspunsul motor. Punctajele acumulate se însumează şi se ajunge la un punctaj final care este scorul Glasgow.

Prezentăm mai jos modul de identificare a deficitelor după schema Galgow.

Glasgow coma scale

Deschiderea ochilor:
4 – spontana
3 – la ordin
2 – la stimuli durerosi
1 – absenta
Raspunsul verbal:
5 – orientat corect
4 – confuz
3 – cuvinte nepotrivite
2 – cuvinte de neinteles
1 – raspuns verbal absent
Raspunsul motor:
6 – la ordin
5 – localizeaza stimulii dureroşi
4 – in flexie
3 – decorticare

2 – decerebrare

1 – raspuns motor absent

Scorul Glasgow de 6-7 corespunde cu coma „0” „I” iar scorul Glasgow 3 este, practic comă „IV” care se mai numeşte şi depăşită. Din Glagow 3 este extrem de puţin probabil să se supravieţuiască, cu cele mai corecte îngrijiri contemporane. Cele mai mari succese din Glasgow 3 au constat în urcarea la 3-4, eventual 5 şi intrarea ulterior (21 de zile) în ceea ce se numeşte „stare vegetativă prelungită” în care funcţiile superioare ale creierului au dispărut şi se mai păstrează numai funcţiile vegetative (respiraţie, cord, digestie, defecaţie, micţiune…).

Un individ bine îngrijit în stare vegetativă, poate supravieţui zeci de ani.

Dacă urmărim un individ comatos, fără să fim preveniţi asupra stării sale, avem impresia, destul de frecvent, că doarme. Un somn din care nu mai poate fi trezit.

2. Ce este „coma artificială”, sau „indusă” .

Ambii termeni se folosesc, mai ales de către neavizaţi pentru a defini o modalitate de protecţie a creierului prin inducerea unui somn profund cu unul dintre hipnoticele indicate. Dintre acestea, cel mai mult se folosesc în prezent

  • – tiopentalul
  • – propofolul

Ele au fost alese din cauza posibilităţii de a fi uşor manevrate şi pentru că pentru fiecare în parte s-a considerat şi se mai consideră de către unii, că ar reduce hipertensiunea intracraniană.

Scopul folosirii acestei tehnici este reducerea nevoilor metabolismului cerebral în speranţa reechilibrării metabolice a creieului şi permiterea „vindecării” sale . Gîndire de europeni, pentru că japonezii s-au întrebat „Şi de unde ştim că reducerea consumului metabolic cerebral este suficient ? De une ştim că nu am adus creierul sub limita de consum necesară supravieţuirii sale ?”

Ca urmare, tehnica „comei artificiale” este din ce în ce mai pusă în discuţie, mai ales că NU şi-a demonstrat valoarea.

3. Capcanelecomei artificiale

Pe parcursul procedurii, semnele neurologice care ar putea alerta îngrijitorii asupra deteriorării substanţei cerebrale dsipar. Şi, la momentul în care se încearcă trezirea pacientului, nu mai ai ce să trezeşti…Informatii in plus si amanunte pentru cei interesati aici.
UpDate
Ieri, 11 ian 2014, Ariel Sharon a fost declarat mort. Adica carcasa a cea a fost acest acest ins, s-a terminat. Adevaratul deces s-a produs cu multi ani in urma (8) cind creierul lui nu a mai functionat.
Din punct de vedere al ingrijirilor paleative, a fost un mare succes. Din punct de vedere uman si functional a fost un esec.

Reclame