În apa mării, cele mai numeroase particule vii sînt viruşii: între un milion şi 100 de milioane de particule pe milimetrul cub. Este posibil ca viruşii să fie şi cele mai numeroase fiinţe vii din întreaga biosferă.

Şi din punct de vedere genetic, viruşii marini sînt cele mai diversificate fiinţe. Genomul lor total, „metagenomix”, numără nu mai puţin de 10 la puterea 30 de gene diferite atît între ele cît şi faţă de oricare dintre genele cunuscute ale lumii virale terestre. De aici decurg două posibilităţi

1. Virusurile cunoscute deja nu sînt cele mai reprezentative iar principalul rezervor mondial de viruşi este oceanul planetar.

2. Metagenomul identificat să fie artificial augmentat prin contaminare cu ADN de altă origine.

Aceleaşi cercetări sugerează că o parte dintre genele virale identificate pot aparţine unor forme de particule virus-like care să fie fundamental diferite de bine cunoscuţii fagi şi care pot semăna mai degrabă cu gene transfer agents (GTAs).

New dimensions of the virus world discovered through metagenomics. Trends Microbiol. Nov 24 2009

Analiza metagenomică a viruşilor sugerează o nouă formă de evoluţie, schimbă ideile existente despre lumea virală şi pune în evidenţă grupe noi de viruşi şi agenţi virus-like.

Cît priveşte viruşii marini ARN, aceştia sînt dominaţi de o singură superfamilie, cea a picorna-like viruşi.

Anunțuri