Halophilic archea este un grup de microorganisme care se dezvoltă în lacuri cu salinitate crescută. Ele au aceeaşi osmolaritate intracelulară cu cea a mediului încinjurător. Toate moleculele lor s-au adaptat să fie pliate şi funcţionale în aceste condiţii. Compoziţia în aminoacizi a respectivelor proteine este foarte caracteristică: ele au multe reziduuri negative în combinaţie cu o frecvenţă scăzută de lisină (care, pentru om, este un aminoacid esenţial) iar alţii, ca aspartic acid sînt predominenţi.

Salar de Uyuni Bolivia Frecvenţa redusă a anumitor aminoacizi permite reducerea suprafeţei de contact a proteinelor cu solventul şi menţinerea funcţionalităţii acestora chiar în cele mai ostile medii (concentraţii de KCl între 2 şi 6 mM/l). Atunci cînd salinitatea externă creşte, microroganismul are capacitatea de a-şi creşte salinitatea internă.

Structural Basis for the Aminoacid Composition of Proteins from Halophilic Archea. 2009 PLoS Biol 7(12): e1000257. doi:10.1371/journal.pbio.1000257