Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită. Fiziopatologia ei a fost multă vreme puțin înțeleasă. Recent s-a identificat rolul HIF2alfa în FP osteoartritei. HIF 2 alfa este un factor transcripțional nuclear activat de hipoxie. Numele său este „hypoxia inducible factor 2 alfa” și a fost mai pe larg discutat, împreună cu întreaga clasă de factori HIF într-o postare anterioară „Senzorii de oxigen” aici.

Distrugerea cartilajului este generată de un dezechilibru între factorii anabolici și cei catabolici  produse de condrocite. Condrocitul fiind elementul cheie al funcției cartilajului, unicele celule care sintetizează MEC la acest nivel. Pasul central în osteoartrita este hipertrofia condrocitelor. Urmează degradarea cartilajului și vascularizarea zonei care este urmată de osificare.

Un studiu condus de Yang a precizat,  in vitro, mai multe lucruri legate de HIF2alfa.

  • – HIF 2 alfa este indus de citokinele inflamatorii printre care un loc important îl ocupă IL1beta.
  • – Hif 2 alfa produce o activare a reglatorilor catabolici printre care MMPs (matrix metalo proteinases) care duc la distrugerea cartilajului.

În experiențele pe șoarece la care s-a blocat activarea HIF2alfa s-a obținut reducerea factorilor catabolici induși de  IL- 1beta.

Studii in vivo pe șoareci la care s-a  indus sau s-a blocat HIF 2 alfa au ajuns la aceleași rezultate. Blocarea HIF 2 alfa s-a făcut cu miRNA sau prin manipulare genetică a genei acestuia (Epas1).

Un alt studiu, condus de Saito identifiăa HIF2alfa ca factor care duce la exprimarea colagenului patologic de tip X.

Rolul fiziologic al HIF 2 alfa este în studiu.

Reglatori în amonte a expresiei și activării HIF 2 alfa sînt citokinele inflamatorii și NF-kB care, la rîndul lor, pot fi activate de stressul fizic. În aval, HIF 2 alfa reglează factorii implicați în generarea osteoartritei.

În concluzie, semnalizarea HIF 2 alfa poate reprezenta o țintă  terapeutică interesantă pentru terapia osteoartritei.

Anunțuri