Introducere

DZ tip 2 este cel insulinoindependent. Se mai numeste si de epuizare sau al adultului. Apare in a cincea a sase decada de viata, cel mai adesea, dar uneori, si mai devreme. Aparitia lui este favorizata de obezitate. Uneori, o data cu scaderea ponderala, se revine la normoglicemie.

Se spune ca din punct de vedre fiziopatologic imbina un deficit realtiv de insulina cu rezistenta de diferite grade la insulina.

Hipergilcemia in sine este un factor agravant, ea poate favoriza epuizarea masei clular pancreatica (tip beta) si agrava prin ea insasi, rezistenta tisulara la insulina. Acest fenomen  este descris  sub numele de „glicotoxicitate”.

Glicotoxicitatea poate creste apoptoza celulara a celulelor pancreatice tip beta care duce la diminuarea numarului acestora, reducerea transcriptiei genetice si secrretiei de insulina. De asemenea, in cadrul glicotoxicitatii se descrie afctarea micro si macrocirculatorie.

Tratamentul este realizat cu antidaibeticele orale. Toate au efecte scundare, uneori serioase.

  • Metforminul da diaree, greata si, uneori, acidoza lactica sevara.
  • Sulfonureea poate induce adesea hipoglicemie si la altii cresterea in greutate.
  • Thiazolidinedionele cresc greutatea si induc edeme.
  • Incretin mimeticele dau grata, voma, diare

Normoglicemia este greu de  obtinut chiar prin asocierea multipla de ADO si cu sau fara adaus de insulina.  De aici s-a impus necesitatea unor noi strategii terapeutice.

Rolul rinichiului in reglarea nivelului glicemiei

Rinichiul are capacitatea dea filtra si reabsorbe glucoza. In mod normal, toata cantitatea de glucoza care este filtrata in urina primitiva (180g/zi) la nivelul glomerului este reabsorbita in prima portiune a tubului contort proximal. Ca urmare, urina finala NU contine glucoza.  Exista o glicemie  maxima sub care acest proces se desfasoara asa cum l-am descris : 200-250 mg%. Daca aparea glicozurie la valori glicemice mai mici decit cele mentionate, este de gindit la o patologie renala intinseca.

Daca filtarea glomerulara a glucezei are loc fara consum de enrgie numai prin diferentele de concentratie si de presiune (180g/zi), reabsorbtia tubulara (180g/zi)  se realizeaza IMPOTRIVA unui gradient de concentratie printr-un mecanism facilitat de co-transport impreuna cu sodiul. Cotransportorul este denumit SGLT: sodium-glucose co-transporter.

Exista doua variante de SGLT :

  • – SGLT1

– localizare in mucoasa intertinului subtire, dar si in cord si rinichi

– in rinichi este localizat in segmentele S2 si S3 ale TCP

– reabsoarbe 10% din glucoza filtrata care ramine dupa activitatea SCLT2

– este „low capcity”  si „high affinity”

  • – SGLT2

– localizare in polul apical al uroteliului  segmentului S1 al TCP

– exista numai in rinichi

– reabsoarbe 90% din cantitatea de glucoza filtrata

– este „high capacity” si „low affinity”

Prin activitatea celor doua variante de cotransportori se intoduc in celula uroteliala Na concomitent cu moleculele de glucoza. Concentratia Na este mentinuta constanta intracelular prin activitatea unei pompe Na/K-ATP-azodepndente localizata pe membrana bazala a celulei. Ca urmare, Na este tranpostat in plasma iar in celual intra K.

Glucoza intracelulara difuzeaza  catre singe printr-un tranportor localizat tot in membrana antiluminala a uroteliului, transportor denumit  GLUT (glucose transporter) si el cu doua variante : 1 si 2.  Varianta 2 este cea mai activa.

Consumul de glucoza de la nivelul SNC si a tesuturilor periferice este compensat de eliberarea de glucoza din ficat si rinichi. De retinut ca neuronul NU necesita INsulina pentru utilizarea glucozei.

Si o mica anecdota pentru a retine cotransportul Na/Gl.

In timpul razboiului din Vietnam, una dintre suferintele vasnicilor luptatori americani era diareea. Ca urmare, dinsii se deshidratau. In cosecinta, li se administrau solutii de rehidratare bogate in sare… Gustul, este usor de imaginat. Cum peste tot exsiata oameni inventivi si americanii nostri s-au dovedit a fi. Au folosit bautura nationala, dulce, Pepsi, ca imbunatitior de gust. Rezultatul: cine se rehidrata si cu Pepsi se rehidrata mai repede… Treaba a atras atentia unui nene doctor caruia i-a venit ideea ca exsita ceva care faciliteaza transportul de Na si Gl… De unde ideea de cotranport sau tranport facilitat.

Nu-i asa ca este util un razboi la casa omului ?!


Reclame