Așa cum am scris și în alte postări, pentru ca bacteriile să devină o amenințare față de macroorganism, acestea trebuie să colonizeze mai întîi poarta de intrare și apoi să pătrundă prin aceasta. Pentru colonizare este necesar ca gemenii să adere la țesutul cu pricina. Aderența este posibilă dacă există un dispozitiv biologic denumit biofilm.

Iată ce ne spune nouă un articol recent din… Nature Reviews Microbiology, septembrie 2010.

„Microorganismele din biofilm trăiesc într-o matrice hidratată de substanțe polimerice (EPS) pe care și-o autoproduc. Ea formează pentru ele mediul înconjurator. EPS sînt, mai ales, polizaharide, proteine, acizi nucleici și lipide. Aceste molecule furnizează stabilitatea mecanică a biofilmului, îi mediaza aderența la suprafețe și formează o rețea coezivă, tridimensională care le permite interconectarea și imobilizează tranzitoriu celulele biofilmului. În plus, matricea biofilmului acționeaza ca un sistem digestiv extern prin menținerea enzimelor extracelulare în proximitatea celulelor. Acest fapt le permite dizolvarea și metabolizarea polimerilor coloidali și solizi. Articolul descrie funcțiile, proprietățile și constituienții matricei EPS care face ca biofilmul să fie cea mai performantă formă de viață de pe pămînt. ”

http://www.nature.com/nrmicro/journal/v8/n9/abs/nrmicro2415.html

Ce deducem noi din ce scrie mai sus ?

Că bacteriile nu sînt ființe singuratice și ele sînt ființe gregare iar suma lor este mai mult decît alăturarea unor celule, suma  lor formează un sistem bine definit, evoluat, extrem de funcțional de stabil și de adaptabil care le-a permis supraviețuirea de cîteva MILIARDE de ani pe această planetă.

Ce mai trebuie spus ?

Că, în prezent,  nu cunoaștem nici 10% din totalitatea microorganismelor care ne înconjoară și, cu certitudine numai o mică fracțiune dintre cele patogene.

Asta mă face să-mi amintesc de începuturile vieții mele într-ale cunoașterii în care trăiam cu nostalgia că nu prea mai este nimic de descoperit pe lumea asta și că fac parte dintre cei condamnați la a nu desoperi nimic. De aceea mă entuziasmez de fiecare dată cînd constat că în afara lumii cunoscute (pe această planetă) există o imensitate de necunoscute… Și mă uit înapoi cu mînie …

Anunțuri