Editorial

Drug discovery septembrie 2010

A fost izolat recent un germene din familia enterobacteriacee, o Klebsiele care contine NDM1 (metalobetalcatamaza) si este rezistent la aproape toate entibioticele. Aria lui de raspindire este India Pakistan Marea Britanie.

Singurele molecule la care raspunde sint : Colistinul (molecula veche care nu se mai foloseste din cauza toxicitatii renale) si Tigecyclinul (derivat de tetraciclina recent indtrodus).

Ciudatenia  deriva din coloratia Gram. Pina acum erau cunoscute bacterii rezistente din grupul Gram pozitiv (stafilococii meticilinorezistenti MRSA). Aceasta Enterobacteriacee este Gram negativ. Importanta coloratiei este data de faptul ca nu a existat interes pentru producerea de medicatie destinata acestui grup de bacterii.

Daca pentru MRSA exista putine droguri utilizate dar si citeva in perspectiva, pentru grupa Gram negativilor nu exista nimic in perpectiva.

Gena NDM1 este trasferabila intre bacterii prin plamide care se pot elibera si in mediu si pot trece si la alte clase de germeni bacterieni. Extista temerea ca se va ajunge la trasferul catre toata populatia bacteriana si revenirea prin aceasta instalare de rezistenta generalizata, la epoca de dinaintea descoperirii antibioticelor.

La nivel mondial exista putine firme mari care investesc in cercetarea din domeniul antibioticelor.Una dintre ele este GSK . Aceaste firma a realizat 70 de screeninguri de molecule prin care a identificat numai 5 candidati in acest sens. Este ingrijorator faptul ca se stie din experienta anterioara ca din 16 candidati numai 1 trece in studiile clinice de faza I.

Pentru introducerea in clinica umana se practica o serie de 3 faze. Ficare dintre acestea elimina o serie din moleculele studiate.

Exista si niste vesti bune.

Recent a fost identificat un mecanism potential de actiune inca neexplorat al antbioticelor: inhibarea topoizomerazelor bacteriene. Prin acest mecanism s-ar tinit atit in germenii gram negativ cit si in cei grem pozitiv.

O alta veste buna este asocierea mai multor  organisme publice si private in acest scop.

Reclame