Telocitele sint niste celule despre care nu se stia la vremea mea. Niste celule care se gasesc in toate tesuturile al caror rol nu este inca suficient de inteles. Dar cind va fi inteles multe se vor schimba in abordarea biologiei si medicinii reparatorii.

Se stie ca o serie de animale au capacitatea de a-si regenera un segment. Exemplul calsic este slamadra care-si creste coada daca a fost nevoita sa renunte la ea. (Caci slamadra are capacitatea de a-si autoamputa coada daca cineva o tine atit de strins incit ii pune in pericol viata.) Dar si pestele zebra este cunoscut. Daca se extrage inima acestuia si i se amputeaza virful, respectivul virf se regenereaza. Tesuturile respectivelor animale au un numar foarte mare de telocite.

Din punct de vedere structural ele au un corp celular mic si numeroase prelungiri lungi si subtiri „telopodele” pe suprafata carora sint repartizate numerose dilatatii regulate cu aspect sferic.

Experiente cu injectarea de celule stem in zonele cardiace infarctizate au fsot, unele incununate de succes. Se incearca tratarea bolii Parkinson cu administrarea locala de celule embrionare. Stiu ca se lucra la un moment dat si in Romania la treaba asta cu Parkinsonul. A fost si un actor american care a cazut de pe cal si a ramas tetraplegic caruia s-a incercat sa i se regenereze maduva spinarii prin tehnici de acest gen (dar fara succes iar dinsul a si murit in timpul procedurii).

Se pare, insa, ca celulele stem nu pot actiona de capul lor si necesita „telocite” cele care asigura structurarea adecvata a tesuturilor si comunicarea locla intre celule.

In acest domeniu lucreaza cu succes si o echipa romaneasca condusa de profesorul Laurentiu Popescu din Bucuresti.

O echipa chinezeasca lucreaza la niste „plasturi” in care sa se inglobeze telocite care „plasturi” sa se aplice pe suprafata  zonelor de infarct miocardic.

Iata aici un material publicat de echipa romaneasca  care a descoperit telocitele.

Reclame