As fi vrut sa pot adauga si cuvintul „tratament” dupa titlul de mai sus.

Asa ceva nu se poate.

Starea vegetativa prelungita (SVP) inseamna ca pacientul respectiv este in coma (fara medicatie care poate afecta starea de constienta: prpofol, tiopental, midazolam, fentanil sau mai stiu eu ce…) de mai mult de 21 de zile. Dupa aceasta perioada nu prea se mai intimpla reveniri. Nu este bine sa se spere la miracole.

Starea vegetativa se datoreaza DISTRUGERII structurilor cerebrale superioare si functinarea numai a celor inferioare care asigura NUMAI functionarea organelor (respiratie, digestie, circulatie, excretie…). Pentru ca sa existe starea de vigilitate si constienta este nevoie sa functioneze cortexul cerebral. Ori acesta este aproape in totalitate nefunctional in SVP.Se poate vedea si pe CT reducerea masiva a parenchimului cerebral… In acest moment de evolutie a medicinii, NU este posbila regenerarea neuronilor cerebrali. Telocitele si celulel stem sint sperante nesigure ale unui viitor idepartat (de ordinul a zeci de ani de acum incolo).

In general un pacient in SVP resprira singur, poate fi alimentat direct in stomac prin sonda nasogastrica cu alimente semilichide (orice aliment normal pasat si adus la aceasta stare) in cantitati normale, hidratare normala 1,5l/zi. Trebuie ingrijit normal: igiena generala si locala, schimbarea pozitiei in pat la trei ore, mentinut la o temperatura confortabila, nici frig nici cald… Si cam asta este tot.

Mai greu este daca pacientul are traheostoma. Aceasta se ingrijeste mai greu si este o poarta de infectie pentru plamini…

Am scris acest mesaj pentu o persoana care nu este, cel mai probabil, in domeniu si care a ajuns aici prin sintagma de mai sus. Sper sa accepte mesajul pe care vreau sa-l transmit. Acela de comportament la nivelul bunului simt firesc pa care il au taranii nostri adevarati.

Up date 18.08.2011

Am revazut materialul de mai sus pentru ca, din nou, cineva a ajuns la mine cu aceasta sintagma.

Din nefericire, nu pot adauga nimic in plus fata de ce am scris mai sus. Intoarcere din aceasta stare, nu este posibila. Din ceea ce stiu eu pina acum.

Up date 23.09.2011

Am aflat recent ca Ariel Sharon continua sa traiasca in stare vegetativa.  De cel putin 5 ani.

Este un succes medical, dar nu cel pe care si-l doresc cei implicati in asemenea cazuri.

Up date 1. 11. 2011

Aici aflam ca Ariel-ul nostru isi misca degetele la comanda si chiar s-a ingrasat. Mare succes mare. Fara gluma. De sase ani taieste si este hranit parenteral si chiar s-a ingrasat. Vorbesc serios. Din pdv medical este chiar un succes. Functional, insa, ba.

UpDate 12-01-2014
Ieri, 11 ian, Ariel-ul nostru a fost declarat mort oficial. Dupa cea intrat in MSOF ca urmare a unor infectii repetate si necontroalbile (sau necotrolote, dar inclin mai degraba a cred ca ERAU necontolabile).

UpDate 24-01-2014
Un alt personaj care va ramine in SVP, in cel mai bun caz, este M. Schumacher care, pe 29 dec a binevoit a se da cu capatina de un bolovan dupa ce a parasit o pista de sky amenajata. Din ceea ce s-a publicat am inteles ca starea sa era extrem de grava de la inceput (la internarea la Grenoble nu se spera prea mult pentru deapsirea noptii cu pricina) si a necesitat doua interventii cel mai probabil pentru evacuare dialcerare si ulterior singerare in patul dilacerarii. De atunci este sub sedare profunda (gazoasa, asta este o treaba interesanta), cu tot tacimul, evident, iar nici un moment nu s-a pus problema superficializarii lui. O ultima mentiune de citeva zeci de minute din spatiul cibernetic ne spune, sic, doctorii se tem de o singerare daca se tenteaza trezirea… Dupa parerea mea, cel mai probabil este ca, daca supravietuieste, o sa ramina in SVP.
Evolutia lui Schumi o gasiti aici cu updat-ari periodice.
UpDate 9.07.2014
Vad ca a inceput o campanie de dezinforamre a propos de evolutia lui Schumacher. Familia a anuntat ca DUPA 6 (sase) luni ISI revine !!!???
Ceea ce nu sa- vazut niciodata.
Trebuie ca este o manevra dictata de niste interese financiare.

Reclame