Am luat cu „copy” si „paste” intrebarea de mai sus din lista de termeni cu care se ajunge la mine.

Poate sa mi-o traduca cineva ?

Eu nu reusesc sa o inteleg.

Prin definitie un organism unicelular este organismul care este alcatuit dintr-o singura celula. Celula cu toate componentele ei (toate organismele u nicelulare mai putin virusii), sau mai putine(virusii).

Tot prin definitie, un organism pluricelular este alcatuit din mai mult decit o celula. Nu orice asociere de celule care pot exista si independente, este organism. Organsimul aduna in structura lui mai multe celule care se grupeaza in tesuturi si organe cu functie bine definita in economia generala a respectivului organism.

Marea surpriza a ultimilor decenii a venit de la organismele unicelulare care se organizeaza in grupuri, comunica intre ele si-si regleaza activitatea metabolica unul in fucntie de celalat si de mediu, care sesizeaza starea organismului pluricelular pe care-l pot parazita si il ataca atunci cind este vulnerabil. La fel de uimitoare este atitudinea unuora dintre unele organisme ale grupului care atunci cind grupul este amenintat cu disparitia, acestea se „sinucid” in folosul grupului. La fel, este uimitoare solutia pe care o au la dispozitie un grup de gemeni patogeni de a-si genera un „mediu extern” propriu, biofilmul, in care se izoleaza si se apara in acelasi timp daca conditiile externe devin nefavorabile (ex. aparitia de antibiotice in mediu) si in care germenii supravietuiesc pe o durata indefinita de timp si de unde pot reinvada macroorganismul atunci cind acesta devine vulnerabil.

Poate ar mai trebui discutata si difernta dintre „suma” unor componente si un „sistem” de componente.

Sistemul este alcatuit fizic din componentele sale dar mai are in plus o dimensiune functionala reprezentata de legarurile sau relatiile sau interrelatiile dintre componentele sale. Ca urmare a insumarii acestor doua dimensiuni (cea fizica si cea relationala) sistemul raspunde unitar (ca un intreg) la stimulii care provin din afara lui.
Vezi siaici

Reclame