Aici este un material interesant care face o scurta introducere/prezentare a evolutionimului modern. Este bine de insusit notiunea de „Clada” si cea de „cladograma”.

Ideea principala este aceea ca evolutia NU este liniara si NU merge de la inferior catre superior. Poate ca, continutul notiunii de evolutie in aceasta acceptiune este mai degraba descris de cuvintele „diversificare”, „schimbare”, „modificare”, „transformare” sau orice cuvint similar care nu implica si sensul de directie…a transformarii, ci numai transformarea in sine.

In alta ordine de idei, chiar in biologia mai simpla, cum este cea celulara in care nu se studiaza decit procesele actuale, existente, bine determinate, abordarea lineara a proceselor a inceput sa fie abandonata. Asa cum am mentionat si cu alte ocazii, se accepta mai degraba o retea de cai care pot duce la acelasi evniment celular, decit o succesiune unica de fenomene cu rezultat unic.

Altfel spus, la un anumit evniment celular se poate ajunge pe mai multe cai care se inteeresecteaza complex, cu o suma de noduri in care se poate schimba sensul fenomenelor, dar rezultatl final este acelasi. De aceea este atit de greu sa se foloseasca in clinica oceanul de informatii disponibil in acest moment in biologia celulara. Cel mai relevant exemplu care-mi vine in minte este cel al mediatorilor inflamatiei din socul septic…

Anunțuri