Tehnologii noi au permis reprogramarea celuleor tisulare adulte pentru evolutia catre celule stem (iPSC = induced pluripotent stem cells) precum si identifiacare printre celulele adulte a celor de tip stem (fiecare tesut ault avind in structura sa normala si un anumit numar da celule stem ).

Folosirea acestui tip de linii celulare pentru producerea unor structuri care sa fie implantate in organismul donator inlatura extrem de serioasa problema a rejetului de organ. Ele ar reprezenta niste buni candidati pentru tehnologia de „cell replacement therapies”.

Recent s-a identificat un impediment major. Printre urmasele celulelor adulte reprogramate chimic catre iPSC s-au gasit multe purtatoare de mutatii gentice generatoare de neoplazii. 

Este evident ca mai este drum lung pina la cultivarea de organe … din propriile celule adulte sau din cele stem…

La aceste probleme ar putea apare o rezolvare si prin folosirea telocitelor, recent identificate de catre o echipa de eminenti cercetatori romani, condusa de Laurentiu Mihai Popescu stiut fiind ce telocitele ar putea di implicate in structurarea si mentinerea structurarii tesuturilor.

Mai multe informatii aici.

Anunțuri