ICM acelas numar.

Tendinta ultimilor ani este sa se permita pacientului ventilat un grad oarecare de ventilatie spontan.  Efectele benefice ale acetei abordari sint : reducere efectelor nedorite ale sedarii de lunga durata, evitarea neuropatiei asociate cu folosirea de lunga durata a blocantelor musculare, reducerea disfunctiei diafragmatice induse de ventilator si imbunatatirea schimburilor gazoase.

Cel mai folosit mod de ventilatie este ventilatia in suport de presiune (PS) ceea ce insemna ca se seteza presiunea iar ceilalti parametri ai ventilatiei se modifica in functie de conditiile in care se realizeaza acea presiune.  Se paote ajunge la o asincronie a pacientului cu respiratorul iar ca urmare benficiile enumerate mai sus se pierd.

Pentru a se preintimpina acest impediment s-a imaginat modul de asistare ventilatorie „neurally adjusted” in care se repereaza semnal elctric de la activitatea musculara a diafragmului (Eadi) printr-o sonda plasata in esofagul distal. Semnalul Eadi este furnizat aparatului de ventilatie care-si regleaza activitatea in functie de el.