Hemodinamica fluxului pulsatil

TA variaza intre TAS si TAD. Diferenta deintre TAS si TAD se numeste presiunea pulsului (PP, Pulse pressure).  PP depinde de volumul ventricular ejectat, rezistenta periferica si proprietatile viscoelastice ale peretilor arteriali.

Complianta este capacitatea peretelui arterial de a se destinde in timpul sistolei ventriculare. Elastanta este capacitatea peretelui de a-si reveni la forma anterioara destinderii. Complianta si elastanta sint doua marimi opuse. Complianata este 1/elastanta si invers.

C aortei este definita astfel:

C = SV/aortic PP

unde

SV este stroke volume

aortic PP este presiunea pulsului aortic

Unda de puls se propaga mai repede decit fluxul sanguin. La un individ cu perete arterial normal viteza undei de puls este de 8-10m/sec.

O data propagata unde ajunge la nivelul bifurcatiilor arteriale si la nivelul blocului arteriolar de unde se reflecta, rezultind o unda reflectata. Cele doua unde (cea incidenta si cea reflectata) interfera si, in mod normal se augmenteaza reciproc. Unul dintre efectele acestui fenomen este cresterea tensiunii arteriale la nivelul radacinei aortei in partea finala a diastolei, tensiune care permite deschiderea si irigarea teritoriului coronarian, ocluzionat in timpul sistolei de contractia miocardului.

Daca peretele arterial si-a pierdut din elasticitate sau individul este mai scurt, se produce o defazare a undelor care nu se mai sumeaza la nivelul radacinii aortei pe sfirsitul diastolei ci pe inceputul sistolei. Rezulta doua evenimente: a. cresterea TA, b. insuficienta irigare a teritoriului coronarian.

Ca urmare a insumarii celor doua unde se realizeaza o amplificare a presiunii undei de puls  periferice raportata la cea aortica. Aceste fenomen duce la supraestimarea celei din urma cu 15mmHg. Aceasata amplificare este mai pronuntata la persoanele tinere si in situatiile de vasodilatatie si este  limitata la pacientii hipertensivi si virstnici.

Amplificarea undei de puls nu produce efecte spectaculare la nivelul MBP si  TAD care ramin constante de la aorta catre periferie.

 

 

 

Reclame