Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism (2011) 31, 1051–1063; doi:10.1038/jcbfm.2010.227; published online 22 December 2010

Mohammad A Yaseen1, Vivek J Srinivasan1, Sava Sakadžić1, Harsha Radhakrishnan1, Iwona Gorczynska2, Weicheng Wu1, James G Fujimoto2 and David A Boas1

Creierul necesita aport constant de metaboliti: oxigen, glucoza. In conditii de repaus, activitatea neuronala si fluxul sanguin cerebral (CBF) sint strins corelate in scopul furnizarii metabolitilor mentionati dar si al eliminarii bioxidului de carbon, caldurii si altor produsi.

Ceea ce nu se mai intimpla in timpul activitatii neuronale cind cele doua fenomene se decupleaza in sensul cresterii mult mai importnate a fuxului sanguin cerebral (descris ca  CBF dar si ca volum total sanguin intracranian: CBV) comparativ cu rata consumului de oxigen (CMRO2). Dovezi in acest sens s-au obtinut prin determinarea parametrilor respectivi in timpul activarii neuronale prin potentiala evocate. Tehnicile folosite au fost: fMRI, PET, NIRS. S-au pus in evidenta cresteri de 1,5-6 ori ale CBF fata de CMRO2. In alte cuvinte, rata extractiei de O2 scade paralel cu scaderea hemoglobinei deoxigenate. Aceasta reducere a cantitatii de deoxihemoglocina, care este paramagnetica serveste ca mecanism prin care senmanlul fMRI dependent de nivelul de O2 (BOLD = blood oxygen level dependent) identifica modificarile locale ale activitatii cerebrale. Ceea ce a permis studienrea neinvaziva a creierului functional. Totusi, interpretarea cantitativa a informatiilor este destul de incerta.

Autorii articolului au pus la punct o tehnica speciala de identificare a saturatiei tisulare de deoxihemiglobina in vivo denumita Optical Coherence Tomagraphy  a carei sechema este prezentata mai jos.

Reclame