ICM 2011, 37/3:453-460

P.A.Berry si col.

In starile cu raspuns inflamator sistemic  sever este redusa expresia complexului major de histocompatibilitate HLA-DR. Fenomenul a fost identificat la : socul septic, pancreatita, arsi, insuficienta hepatica acuta.

Din punct de vedere functional acest raspuns este asociat cu reducerea raspunsului alfaTNF la stimularea cu LPZ si reducerea capacitatii de prezentare a antigenului.  Reducerea de durata a exprimarii HlA-DR este asociata cu susceptibilitatea la infectii si evolutie proasta. Refacerea starii initiale este urmata de imbunatatirea evolutiei.

Grupul mentionat mai sus a incercat sa identifice valoarea prognostica a acestui parametru. Daca nivelul seric al HLA-DR este mai mic de 40% din valoare initiala prognosticul este prost. De asemenea,valaorea reducerii nivelului seric de HLA-DR coreleaza cu gravitatea decompensarii cirotice si evolutia proasta a pacientului. Corelatia nu este, insa, la fel de buna ca cea a markerilor clasici.

Fenomenul este legat de dezactivarea monocitelor si producerea excesiva de IL 10 care face parte din reactia CARS (compensatory  anti-inflammatory  response syndrome).

 

Anunțuri