Studii umane cu vasopresoare

Noradrenalina (catecolamina cu efect alfa plus predominent, slab beta plus)

Studii asupra microcirculatiei in socul tratat cu NA au arata ca ridicarea MBP peste 65 mm Hg nu a fost urmata de imbunatatirea microcirculatiei evaluata prin:

– circulatia sublinguala

– pCO2 intestinal

– lactatul arterial

– fluxul sanguin capilar tegumentar

– gradientul de pCO2 arterio-gastric

– VO2

– functia renala

Au fost identificate mari diferente interindividuale. Efectele sint dependente de timp si de locul examinarii iar aceleasi modificari ale MAP au efecte diferite asupra perfuziei organelor in functie de drog. Pentru functia relnala s-a sugerat limita optima in sepsi de 75 mmHg dar ea nu a fost controlata prin studii clinice umane.

Concept particular:

In conditiile presiunii sistemice minime de perfuzie o crestere suplimentara a TA prin NA nu imbunatateste automat perfuzia in teritoriul microcirculatiei in socul distributiv.

In socul cardiogen agentii  indicati  sint agentii inotropi nu si vasopresoarele. Balonul de contrapulsatie aortic are efect benefic pe microcirculatie. Administrarea de noradrenalina coreleaza invers cu microcirculatia.

Adrenalina (catecolamina cu efect predominent beta plus)

Continua sa fie subiect de controversa.

Hiperlactacidemia din socul septic poate fi semn al hipoxiei tisulare dat poate fi explicata si prin efectul metabolic direct.

Nu exista date asupra efectului direct al adrenalinei pe microcirculatie in clinca umana.

Exista studii comparative cu NA, ADR, DOB care au pus in evidenta ca ADR este asociata cu pH intestinal mai redus si lactat hepatic venos mai crescut decit celelalte droguri.  Interpretarea datelor este dificila.

Reclame