AU in IC and EM 2011

Coagularea sanguina este unul dintre cele trei mecanisme principale de aparare a organismului:

 • – coagularea
 • – imunitatea innascuta
 • – cascada complementului

Toate trei sint interdepandente.

Coagularea  are scopul de a opri singerarea dupa lezarea vaselor mai ales mici si a decalnsa procesele de reparare. In mod obisnuit exista in permanenta remaniere vasculara la nivelul microcirculatiei (vasele cu diametru mai mic de 100 microni). Informatii aici.

In mod fiziologic este localizata in spatiu si este limitata in timp. Este declansata de leziunea tisulara prin intermediul eliberarii de factor tisular din celulele leziunii, are mecanisme complexe de control al extinderii iar dupa ce si-a realizat scopul se opreste (Preoteina C cu cofactorul sau Proteina S, antirombina) si incepe procesul de repermeabilizare prin declansarea fibrinolizei prin declansarea cascadei plasminei.  Concomitent incep procesele reparatorii locale prin cascada inflamatorie.

La adresa aceata se gaseste o scehma calsica explicita asa cum o stim de mai bine de o suta de ani.

Mai recent, pe acest scehelet s-a conceput un model care respecta in mare succesiunea evenimentelor dar insista mai mult asupra ordonarii in timp si spatiu.

El vorbeste nu numai despre cele doua cai de activare a coagularii (intrinseca si extrinseca) dar si de trei etape

 • – intierea
 • – amplificarea
 • – propagarea

Initierea

Initerea coagularii este realizata de legarea factorului VII incarcat negativ de factorul tisular (TF) si fosfatidil serine care se demascheaza prin leziunea endoteliului vascular. In acest mod se genereaza o cantitate mica de FVII activat.

FVIIa actioneaza asupra FX pe care-l activeaza iar acesta  (FXa) actioneaza pe FII (protrombina) pe care-l activeaza la trombina (FIIa).

Cuvintul de ordine al intregii faze este cantitate mica, urme.

Trombina (FIIa) are mai multe tinte moleculare de care se leaga

 • – fosfatidilserina. Cind se leaga de aceasta moelcula activeaza FV, FVIII
 • – GP-Ib alfa de pe suprafata trombocitelor. Cind se  leaga de aceasta proteina activeaza FXI.

Concomitent, UL-vWF  (ultra large-vWF) activeaza adeziunea plachetara care este urmata de agregarea acestora. UL-vWF (originar din CE si megacariocite) se leaga atit de proteinele matricei extracelulare denudate prin lezarea endoteliului vascular cit si de recepetori specifici de pe suprafata trombocitelor.

FXa care nu este legat de fosfatidilserina este captat de TFPI (tissu factor plasma inhibitor) si de PS (cofactor al TFPI). Complexul molecular rezultat inactiveaza TF si opreste generarea de FVIIa. Prin aceasta modalitate se inhiba partial producerea de trombina.

In prezent se stie ca microparticulele sint sursa da TF. Prin intermediul lor TF este vehiculat catre trombocite si neutrofile.

Microparticule transportatare de TF au fost identificate in meningocociile umane. Originea lor posibila este CE si Mo (celule cu „inducible TF expression”).

Amplificarea generarii de trombina si bucla Josso (sau propagarea)

Este calea principala a generarii de trombina in faza de propagare.

Nu necesita TF.

Se realizeaza pe suprafata trombocitelor prin legarea FIIa de GP-Ib alfa si FXI molecule  expuse  ambele pe suprafata trombocitelor.

Ca urmare se activeaza FIX la FIXa si are ca urmare asamblarea complexului tenazic (FIXa-FVIIIa) si genrarea FXa care permite formarea complexului protrombinazic care cliveaza protrombina la trombina.

Microparticule continind GP- Ib alfa- FIXa sint eliberate dupa activarea trombocitelor.  Ele reperezinta:

 • – o suprafata catalitica pentru ansamblul tenazic (FIXa-FVIIa)
 • – permite propagarea efectuui procoagulant

Trombina  genereaza monomerii de fibrina care sub actiunea FXIIIa realizeaza structurile de fibrina.

FXIII a este o transaminaza generata de clivarea FIIa la suprafata fibrinei.

In reteau de fibrina sint captate hematii si leucocite si se realizeaza cheagul matur.

Fiziologia folseste calea extrinseca. Calea intrinseca, declansata de activarea FII prin contact cu sticla sau caolin este identificata in vitro si a servit diagnosticarii hemofiliilor. In vivo, se poate activa si aceasta prin intermediul  macromoleculelor de fosfati (polifosfatii).  In acest mod se realizeaza generarea rapida de FVa si urme de trombina cu activarea buceli Josso.

Polifosfatii

 • – intrerup actiunea TFPI ca reglator al generarii de trombina
 • – transforma cheagul intr-o structura stabila
Reclame