MRSA si consumul de antibiotice specifice

ICM (2011) 37: 16-28-16-32

E Meyer

MRSA este o problema serioasa a tuturor spitalelor si tarilor. Dar si a comunitatilor. O supraveghere efectuata in ultimi ani au aratat o tendinta de crestere a numarului de cazuri pina in 2005. Dupa aceea, cel putin la nivelul tarilor dezvoltate (UK, Italia, Franta, Spania), cresterea a stagnat.

Au fost produse si sint disponibile antibiotice specifice

– Medicatia mai veche

 • –          vancomicina  – Medicatia standard
 • –          teicolplanina
 • –          fosfomicina

– Medicatie mai noua

 • –          daptomicina
 • –          linezolid – Alternativa la vancomicina
 • –          quinupristin-dalfopristin
 • –          tigeciclina

Compararea datelor despre linezolid cu cele despre vancomicina duce la rezultate conflictuale in literature.

Echipa de mai sus a analizat date pe 9 ani din Germania (55 de ICU cu 32.450 de izolari de germene si 1.584.995 de zile de tratament) despre consumul de antibiotice in MRSA atit antibiotice noi cit si vechi.

Rezultatele au aratat ca, in ciuda faptului ca numarul infectiilor cu MRSA NU a crescut, consumul de antibiotice destinate lui a crescut atit prin folosirea de molecule vechi cit si noi. A crescut in mod special utilizarea linezolidului.

Raspindirea suselor inalt rezistente de germeni contractati in spital prin transferurile in si din ICU
U.H. Karkada

ICM 2011 37 : 1633-1640

HAI = hospital aquaired infections

HAI cu germeni multirezistenti de spital sint o problema serioasa la nivel local si mondial.

Este documantata raspindirea lor prin transferururile interpitalicest. In interiorul aceluiasi spital sectia ICU poate fi o placa turanta pentru raspindirea acestui tip de germeni.

Autorii au facut o simulare care a confirmat acesta ipoteza.

 

Efectul VC, presiunii intratoracice si a contractilitatii moicardice asupra variatiei in presiunea pulsului, volumului bataie si volumului sanguin toracic

J Mesquida

ICM 2011 37 1672-1679

IPPV-ul altereaza intoarcerea venoasa si presiunea de ejectie a VS prin alterarea presiunii intratoracice, a volumului bataie drept si a volumului sanguin intratoracic. Aceste interactii duc la variatii induse da ventilator la nivelul presiunii pusului arterial si a volumului bataie a venticului sting.  Marimea acestor variatii (PPV si SVV) din timpul IPPV sint predictive pentru raspunsul la terapia volemica.

De Backer a aratat ca modificarea VC duce la modificarea intoarcerii venoase si, independent, modifica PPV (variatia presiunii pulsului).

Autorii au arata intr-un material anterior experimental pe ciine, ca nici variatia presiunii sitoloce nici variati presiunii pulsului nu coreleaza cu variatia SV-LV sau evaluari ale presarcinii cardiace cum este volumul telediastolic sting.

In actuala lucrare autorii au aratat ca PP arterial si SV-LV sin strins correlate in timpul IPPV si corealtia lot NU este alterata de modificarea selctica a contractilitatii VS, presiunea intratoracica sau VC. Totusi, contractilitatea, presiunea intratoracica si VC modifica direct magnitudinea PPV si SVV prin alterarea reducerii asociate inspiratiei a SV-RV si ITBV (volumului sangiun intratoracic).

Supraexpresia SOD pulmonara extracelulara atenueaza ALI indus prin endotoxine

P. Hassett

ICM 2011: 37 : 1680-1687

ALI/ARDS nu au inca tratament specific. Daca apare ARDS in context de MSOF rata mortalitatii poate ajunge la 60% iar morbiditatea supravietuitorilor la 50%.

Endotoxina esteprodusa de bactarii gram negative si este implicate in producerea sepsisului care este cea mai comuna cauza de ALI/ARDS si care are cea mai proasta evolutie. Endotoxina se leaga de TLR4 si activeaza raspunsul imun innascut.

Neutrofilele participa la fiziopatologia ARDS prin generarea si eliberarea de ROS.  SOD este cheia de bolta in apararea organismului impotriva ROS.

Autorii au folosit un model animal de ALI/ARDS (soarece) la care s-a introdus o gena suplimentara pentru SOD  cu ajutorul unui vector viral prin manipulare intratraheala. Astfel s-a pus in evidenta ca animalele de laborato la care s-a indus cresterea expresiei SOD  au facut o forma atenuata de ARDS.

Totusi, mai este mult de lucru pina la terapia genica in ARDS.

Un caz de sindrom neuroleptic malign (SNM, NMS)  indusa de supradozarea metoclopramidului la un pacinet sub tratament cu antidepresiv .

Publicat in ICM 2011;37.

NMS  produs de

 • –          butirofenone
 • –          tioxantine
 • –          fenotiazide

Se considera ca are un mecanism fiziopatologic care implica mediatia dopaminergica centrala.

Sindromul este o mare urgenta medicala. Evolueaza cu acidoza metabolica severa. Starea este amenintatoare de viata.

Mortalitatea este mare.

A fost tratat cu

 • –          deantrolen

bolus iv de 60mg apoi 25 mg la 8 ore in prima zi 35 mg la 8 ore a doua zi si 40  mg la 8 ore a treia zi timp de 6 zile. Apoi oral 200mg la 6 ore scazind progresiv timp de 5 zile.

 • –          bromcriptina

2,5 mg oral la 6 ore timp de 10 zile

 • –          lorazepam

pev cu sedare medie . Durata 24 de o re.

 • –          cyproheptadina peentru contracararea sindromului serotoninic indus de metoclopramid

2mg oral la 8 ore timp de 3 zile

Oxigenoterapia hiperbara in  intoxicatia cu CO

Pusa sub semnul intrebarii. In acelasi volum al ICM

CO de carbon inlocuieste O2 in moleculele de hemoglobina cu care stabileste legaturi de lunga durata dar induce si o serioasa disfunctie mitocondriala prin inhibarea citocrom c oxidazei mitocondriale.

Intoxicatul sever cu CO COHb 25%

Beneficiul mai mlutor sesiuni de terapie hiperbara cu xigen este pus sub semnul intrabarii.

Reclame