Permabilitatea mucoasei intestinale postagreasiune.

G. Gutierrez

ICM 2011, 37: 1721-1722

Mucoasa intestinala are si un rol important de bariera. Ea nu permite reabsorbtia din lumenul intestinal a multitudinii de factori toxici existenti aici (bacterii, citokine).  Cresterea permeabilitatii mucoasei intestinale se realizeaza la doua nivele: alterarea functiei celulei epiteliale insasi si alterarea joctiunilor intercelulare.

Terapiile destinate prevenirii sau ameliorarii disfunctiei mucoasei intestinale au avut soucces limitat sau nu au fost utile deloc.

Intr-un studiu recent, Mori et all au artat ca administrarea de blocanti beta 1 catecolici (esmolol) la modelul de sepsis pe soarece cu ligatura de cecala si perforatie cecala  a imbunatatit net evolutia acestora in comparatie cu lotul martor.

Una dintre problemele majore ale acsetui tip de studiu este identificarea si cuantificarea suferintei mucoasei intestinale.

In acest moment sint disponibili mai multi  markeri noninvazivi ai integritatii functiei de bariera a mucoaasei intestinale

–          I-FABP  plasmatica = intestinal fatty acid binding protein (exista in mod obisnuit mai ales in enterocitul matur)

–          I-BABP plasmatica =  ileal bile acid binding protein (se gaseste exclusiv in celulele mateure ale mucoasei ileale si jejunale)

–          Claudina-3 urinara este utila in evaluarea integritatii jonctiunilor intercelulare

–          Calprotectina fecala , o proteina care leaga calciu si zincul si se gaseste in monocitele, macrofagele si eozinele tisulare intestinale , este, de asemenea, un bun marker al integritatii functionale a barierei mucoasei intestinale

Autorii au indoieli ca acestia vor fi utili in clinica umana in urmatorii ani. Spre deosebire de tonometria gastrica care este, deja folosita de mai multi zeci de ani, bine standardizata si coreleaza bine cu ischemia mucoasei intestinale.

Tonometria gastrica presupune introducerea in stomacul pacientului a unei sonde pe cale nazala. La capatul acestei sonde se gaseste un balon care poate fi umplut cu aer sau ser fiziologic. Dupa o anumita perioada de echilibrare in balonul respective se va gasi o cantitate de CO2 sensibil egala cu cea de la nivelul mucoasei intestinale. Cresterea PCO2-ului intestinal coreleaza cu alterarea fluxului sanguin intestinal si este asociata strins cu evolutia proasta a pacientului.

Efectul benefic al blocarii beta 1 pe mucoasa intestinala poate fi urmarit si prin folosirea tonometriei gastrice.

Anunțuri