HHC in trataamentul socului septic
Rezultatele studiului Corticus
R. Moreno ICM 2011, 37

Utilitatea corticoizilor in socul septic si sepsisul grav este o discutie care dateaza de zeci de ani.
Pe parcusul timpului s-a sustinut utilizarea sisteamtica a corticoizilor sau numai fososirea lor la anumite clase de pacienti sau nefolosirea lo de loc. Dozele si modul de administrare au fost, de asemenea supuse variatiei. Doze mamut (grame sau zeci de grame zilnic)la oricine.Doze imense numai la asa zisii pacienti cu depresie a sistemului complementului cu administrare de scurta durata. Adminstrarea de corticoizi NUMAI dupa identificarea unei insuficiente de CSR prin testarea cu ACTH. Doze de substitutie a fucntie corticoide cu administrare fractionata sau unica tinind cont sau nu de orarul eliberarii fiziologice al moleculei.
Iata ca, din nou, minti luminate s-au aplecat asupra problemei, dupa ce studii intregi au fost oprite in urma cu vreo 10-15 ani pentru cresterea mortalitatii in lotul aflat sub tratament.
Ce ne spune de data aceasta studiul Corticus?
Pacientii tratati cu HHC au prezentat o mai rapida reducere a tuturor disfunctiilor/insuficientelor de organ identificate ele fiind prin scorul SOFA si mai ales imbuntatirea macrohemodinamicii (criteriul uzual de definire si supraveghere a socului). FARA imbunatatirea mortalitatii la 28 de zile…
Intelege fiecare ce vrea.
In ceea ce ma priveste, folosesc sistematic HHC in doze de substitutie sau apropiate (200-300mg/zi) distribuite dupa orarul fiziologic de eliberare al hormonului. Drata de 5-7 zile. Oprire progresiva in functie de durata administrarii.
OBS.
In studiul prezentat s-a folosit urmatoarea schema de administrare

– 50mg/6 ore timp de 5 zile apoi
– 50mg/12 ore timp de 5-6 zile apoi
– 50mg/24 ore timp de 9-11 zile

Schema cam ciudata, daca ma intrebati pe mine…
Probabli nu o sa ma intrebati.
Insuficineta de organ a fost definita de scor SOFA cu valoare de 3 sau 4 puncte pe fiecare organ
Disfunctia de organ a fost definita de un scor SOFA cu valoare de 1 sau 2.

Reclame