RADAR (radio detection and ranging, adică detectarea prin radio și determinarea distanței) este un sistem de radiolocatie care foloseste microunde electromagnetice. Iata ce ne spune Wiki despre EL.
Asa cum ne spune si povestea de la adresa de mai sus, dispozitivele RADAR au devenit obisnuite incepind cu cel de-al doilea razboi mondial. Unul dintre cei mai mari beneficari ai radarului a fost domeniul militar.
In afara de unde electromagnetice se pot folosi si ultrasunetele. Cea mai moderna gaselinta in domeniu fiind HSFWR (High Frequency Surface Wave Radar) flosita, evident, in domeniu militar. Recent si romanii s-au procopsit cu asa ceva, dupa spusele prietenilor mei razbonicii.
Interesant este ca afurisitul de dispozitiv care ne urmareste pe noi cu viteza pe sosea, nu este radar clasic (cu unde electromagnetice) ci tot unul cu ultrasunete.
O alta aplicatie a ultrasunetelor este vestita ecografie pe care o face orice mamica inconstienta care alta treaba nu are decit sa afle fix la 3 luni ce sex are copilul sau nenascut (de parca daca ar mai astepta 6 luni ar fi mare bai). Dar, sa nu vorbesc cu pacat, examinarea ecografica este un mare cistig in imagistica si investigare clinica de o gramda de feluri.

Reclame