1. Medicina stratificata = medicina care se adreseaza diagnosticelor obtinute prin stratificare cu biomarkeri.
Clasic, diagnosticele se pun pe criterii clinice si paraclinice. Dintre criteriile paraclinice, unele sint ”globale” iar altele specifice. ”Globale” ar fi unele modificari care apar sistematic si care permit identificarea bloii, fara sa se ia in consideratie comportamentul particular al organismului in cauza. De ex. sindromul inflamator zis nespecific: leucocitoza, VSH, fibrinogen, feritina, modificari de elctroforeza nespecifice…
Prin contrast, modificarile specifice ar fi cele care permit sortarea din clasele mari de sindroame cunoscute a unor subseturi la care sint prezente numai anumite alte modificari biochimice. Cel mai bun exemplu este cel al grupelor sanguine. In urma cu peste o suta de nai au fost identificate cele 4 grupe sanaguine mari: A, B, AB, O in functie de antigenii prezente pe hematii si anticorpii din plasma. Ulterior s-au identificat si factorii Rh … dar si o serie impresionanta de alte antigene … care NU au intrat in practica clinica zilnica, cel putin in minunata noastra tara.
La fel ca in situatia grupelor sanguine, si in cazul diferitelor boli. Cea mai surprinzatoare situatie, pentru mine, este cea a insuficientei cardiace, despre care se spune, acum, la inceputul secolului XXI ca NU se stie mai nimic: cine face ICC, de ce care forma, la ce tratament raspunde (mecanismul prin care actioneaza diureticele saluretice in ICC este, in mare parte necunoscut…), cum va evolua pacientul X in situatia data si cum va raspunde la tratamentul dat…
Facind o paranteza.
Imi spunea un mai tinar confrate cu mirare ca au fost identificate fragmente de ADN fetal in singele mamei. Adca bariera placentara nu este strict impermeabila… Era de asteptat. Numai ignoranta noastra si nevoile de simplificare a proceselor pentru predare si invatarea ne-au facut sa transmitem asemenea idei fixe urmasilor intru meserie…
Medicia stratificata se pare ca este dezvoltata mai ales in domeniul oncologiei (aviz tractoristilor) si in cel al ciudateniei denumita ”boala Alzheimer”. In treacat fie spus, mediatia la nivel molecular a bolii Alzheimer (sindrom degenrativ cerebral al batrinului) este surprinzator de asemenatoare cu cea bolii Hutington (sindrom neurologic grav al tinarului).

Un element comun ar fi interferarea caii de semnalizare mTOR (mammalian target of rapamycin) care, este importanta si in oncogeneza (de asemenea important, sau nu pentru tractoristi…)

mTOR este o proteinkinaza care controleaza cresterea si metaaabolismul iar calea de semnalizare mTOR este adesea dereglata in oncogeneza.

2. Vemurafenib
O molecula care da sperante in tratamentul melanomului malign metastazat. Erau vremuri in care se traia numai 1-3 luni dupa excizarea unei asemenea leziuni. Acum am vazut si supravietuiri de ani intregi.

Reclame