Nu impotriva gripei sezoniere… Astea mi se par niste mofturi. Ceva de domeniul vrajitoarelor Vanesa si mama Omida… Predictia tulpinilor virale care se vor dezvolta la anu’ pe vremea asta si producerea de vaccinuri impotriva lor 😉
Nu. Impotriva BK.
Vaccinul anti BC cel mai folosit in acest moment este BCG-ul (vaccin cu virus viu atenuat de tip BK bovin). Acest tip de vaccin a permis reducerea drastica a numarului de imbolnaviri in untima jumatate de secol. Daca in 1950, cel putin in R toata lumea avea sau avusese o forma oarecare de tuberculoza, in acest moment, majoritatea locuitorilor sint vaccinati si nu au facut niciodata boala. Un mare beneficiu de care sint constienti putini dintre noi…
Totusi, BCG-ul nu confera imunitate totala fata de BK-ul salbatec. Nici la noi nici aiurea. De aceea contiuna cerecetarile in domeniu.
Ce s-a aflat?
Mycobacterium Tuberculosae, adica BK-ul poate sa scape mecanismului imun innascut de aparare al gazdei prin exportarea unor molecule efectoare folosind un sistem specializat de secretie. Activitatea acestui sistem este encodat de neste gene sintre care esx-3 pare sa aiba o importanta capitala. Inactivarea acestui locus este imcompativil cu viabilitatea MT dar nu si a rudei sale, la fel de asasina, Mycobacterium smegmatis.
Au fost introduse genele pentru delta esx-3 in MS iar produsul a fost numit IKEPLUS.
Imunizarea cu IKEPLUS are capacitatea de a proteja mai bine decit cea cu BCG fata de infectarea cu MT dar si pe aceea de induce la nivelul gazdei specializarea unor subseturi de celule T (CD4+) care, transferate la soareci neimunizati sa confere acestora imunizare.

Anunțuri