Spontana este catre deces… sigur.
Sub tratament, este posibila supravietuirea.
Terapia incepe cu monitorizarea

– PVC sau, mai bine, Pwc
– SvCO2
– hemoglobina
– EKG
– PMS
– SaO2
– EAB cu lactat eventual raport lactat piruvat

Abord venos obligatoriu, asta nu mai discutam
Inotrope

– dobutamina
– adrenalina
– levosimendan

Vasoconstrictoare

– noradrenalina
– dopamina
– arginin-vasopresina

Se discuta vasodilatatoare atunci cind pacientul este cu tensiune acceptabila (ceea ce este destul de greu de evaluat) si anume nitroglicerina. Discutia este in desfasurare.
De retinut ca toate catecolaminele cresc consumul de oxigen al cordului.
Recent se discuta un inotrop pozitiv care NU creste consumul de oxigen miocardic: omecamtiv mecabril, activator direct al miozinei care nu stiu sa fi depasit fazele I si II de studiu clinic.
Repletie volemica atunci cind este nevoie, corectarea transportorului de oxigen (Hb) si suplimentare de oxigen fie pe respiratie spontana (rar) fie pe respiratie asistata (cel mai adesea).
Este crucial ca fiecare terapeut sa aiba premanent in minte faptul ca resuscitarea macrohemodinamica NU duce obligatoriu la corectarea microcirculatiei. Mentinerea PMS cu vasoconstrictoare se face, cel mai adesea cu agravarea suferintei microcirculatorii.
De asemenea, este de retinut ca, de cel mai multe ori, pacientul cu soc cardiogen a fost deshidratat agresiv de catre cardiolog. De aceea, imediat ce se pune VC si/sau Pwc, se evalueaza umperea volemica si se reface.

Reclame