Corticosteroizii in sepsisul sever si socul septic.
Id

Incidenta starilor mentionata in tarile dezvoltate este de 50-100/100 000 de locuitori. Mortalitatea este intre 20 si 50%. Moartea survine prin hipotensiune sau progresia insuficientelor de organ.
Sepsisul merge cu activarea axului hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenalian si cresterea nivelelor de corticoizi circulanti. Corticoizii influenteaza inflamatia prin actiunea lor pe : leucocite, cytokine, producerea de NO.
Socul septic este caracterizt prin posibilitatea ca cytokinele sa suprime raspunsul cortizolic supramedular si cel putin jumatate dintre pacienti sa aiba un nivel neadecvat de cortizol. In plus, raspunsul periferic tisular la corticoizii disponibili poate fi diminuat prin mecanism local: fie reducerea numarului de receptori fie reducerea afinitatii acestora pentru corticoizi, sau o combinatie dintre cele doua.
Studii anterioare nu au aratat beneficiul unor doze mari de corticoizi. In schimb regimuri cu doze mici de corticoizi s-au aratat promitatoare in alte studii.
Doze mici de corticoizi pot imbunatati hemodinamica, functia organelor, modula favorabil raspunsul inflamator si prelungi supravietuirea. Durata prea scurta a tratamentului poate duce la fenomene de rebound si de aceea se considera ca trebuie sa se aiba in permanenta in vedere atit dozajul adecvat cit si timpul de administrare.
Explorarea bibliografica acopera anii 1998-2008 pentru dozajul mic (mai putin de 300mg HHC) si anii 1971-1988 pentru dozajul mare.In totalitate sint acoperiti 53 de ani de experienta clinica.
Concluziile autorilor
Cu toate ca pe totalitatea grupelor pacientilor nu se vad efecte ale tratamentelor pe mortalitatea la 28 de zile, mortalitatea ICU sau mortalitatea spitalului, daca se analizeaza numai subgrupa cu doze mici s-au identificat efecte favorabile din majoritatea punctelor de vedere la administrarea de lunga durata FARA sa se identifice cresterea frecventei singerarilor digestive, a suprainfectiilor sau a neuromiopatiei de ICU.
Totusi, controversa intre a folosi sau a nu folosi corticoizi in situatiile descrise NU este terminata. Doua dintre cele mai cuprinzatoare studii mai vechi si citeva dintre cele recente, au ajuna la concluzii opuse.

Granulocitele si factorul de stimulare al coloniilor granulocite-macrofage (GM-CSF)

Id

Mortalitatea in socul septic ramine mare (20-50% in Europa). Situatia se poate explica printr-o stare de imunosupresie caracterizata printr-o reducere a activitatii fagocitare a monocitelor si a activitatii de prezentare a antigenului ca si a aceleia de expresie a citokinelor de catre monocite. De asemnea, pot fi implicate si urmatoarele mecanisme:disfunctie limfocitara, pierderea prin apoptoza de limfocite circulante atit T cit si B.
G-CSF si GM-CSF pot imbunatati functia mieloida la pacientii cu sepsis. S-a vazut ca G-CSF stimuleaza producerea de neutrofile si le moduleaza cind este folsit la pacientul granulopenic febril dupa chemoterapie citotoxica. GM-CSF are un efect mai larg . Studiile animale au dus la rezultate promitatoare in sepsisul ne-neutropenic.
Examinarea bibliografiei disponibile nu a aratat benficii nete ale tratamentuli.
Se considera ca utlizarea lui necesita o foarte buna investigare a pacientului si includerea lui in loturi de studiu adecvate.
Folosirea pe scara larga in clinica umana nu este recomandata.

MCE singular in oprirea cardiaca extraspitaliceasca
Id
Utilitatea respiratiei gura la gura sau gura la nas este pusa sub semnul intrebarii de mai mult de 10 ani.
Deavantajele acestei metode

– folosirea aerului expirator care nu este sufficient de incarcat cu oxygen
– intreruperea frecventa a MCE care duce la reducerea presiunii de perfuzie la nivelul coronarelor si creierului

S-a considerat ca MCE continuu fara respiratie de acest tip este superior in mediul extraspitalicesc.
Experienta acumulata poate certifica observatia si se poate recomanda utilizare de rutina a MCE de buna calitate FARA respiratie gura la gura sua gura la nas in cazul opririlor cardiace de cauza cardiaca. Tehnica fiind, evidnt, recomandata personalului nemedical. In situatia opririlor necardiace, cum este innecul sau asfixia, este recomandat sa se utilizeze schema clasica de resuscitare.

Anunțuri