ICM 2012 38: 38:539-541

VAP = ventilator associated pneumonia = pneumonia care se dezvolta la cel putin 48 de ore de VM.
Frecvanta 10-30%
Presupune doua mecanisme obigatorii

– colonizarea bacteriana a orofaringelui si a stomacului
– aspiratia pe linga sonda de IOT

Prevenirea s-ar putea realiza prin pozitionarea la 45 de grade a toracelui.
Complicatii ale acestei pozitii

– staza venoasa
– tromboza venosa profunda
– instabilitate hemodinamica
– risc de leziune de decubit (escare = bed sores)

Autorul discuta un experiment in care s-a folosit model porcin de VAP in prone position, cu sonda de IOT la 45 de grade peste orizontala sau la 10 grade sub orizontala si cu sau fara alimentatie gastrica. Ulterior toti porcii au fosa sacrificati si studiati histologic pentru VAP. Modelul porcin este cel mai bun model disponibil pentru VAP aceasta fiind prezenta, in mod obisnuit la aproape 100% dintre subiecti.
Surpriza vine acum. TOTI porcii care au avut sonda la 45 de grade peste orizontala AU dezvoltat VAP si nici unul dintre cei cu sonda de IOT sub orizontala nu a dezvoltat VAP.
Exsita si alte studii care arata ca eliminarea secretiilor traheale este guvernata de gravitatie. Daca se mentine glota peste linia orizontala secretiile au tendinta naturala de a se scurge catre caile aeriene inferioare si astfel se favorizeaza colonizarea bacteriana si suprainfectia. Mentinerea glotei usor sub orizontala favorizeaza acumularea acestor secretii in caile aeriene superioare de unde se elimina cu usrinta.
NN
Imi amintesc din nou de profesorul Litarczek care tot timpul a insistat asupra pozitiei de siguranta a pacientului comatos care permite mentinerea libera a cailor respiratorii.
Autorul este de parere ca transferul in cilinca umana a datelor trebuie facut cu grija. Oricum, dinsul recomanda mentinerea pacientuui intubat intr-o pozitie discret Trendelenburg.

Anunțuri