Catastrophic Anthropogenic Global Warming. CAGW, AGW sint prescurtari pentru incalzirea globala generata de om.
Disputa este acerba la nivel mondial. Datele disponibile sint extrem de confuze. Multe dintre informatiile care circula vin din niste modele si nu sin inregistrari reale. Inregistrarile, de asemnea, multe sint incorecte. Valori ale temperaturilor masurate in stricta vecinatate a unor statii de benzina sau prin curtile caselor unora oarecare. Topiri de ghiata pe virfuri de munte fara pic de apa la baza coloanei de ghiata care este mai degraba sublimare prin lipsa de umiditate in aer decit topire.
Pentru cei care nu stiu deosebirea dintre sublimare si topire:

sublimare = trecerea directa din starea solida in starea gazoasa
topire = trecerea din stare solida in stare lichida

Sublimarea ghetei presupune ca in atmosfera respectiva nu exista vapori de apa. Ea a fost identificate pe virfurile de munte despaduriti.
Atribuirea incalzirii globale activitatii umane este o decizie politica. Decizie care a generat protocolul de la Kyoto adoptat in 11 dec 1997 si trebuia sa intre in vigoare in 16 feb 2005. Multi dintre semnatari nu l-au pus in practica iar SUA nici nu l-a semnat. Pe scurt, protocolul avea in intentie reducerea emisiilor de CO2 prin controlul industirie la nivel global. Fiecarei tari urma sa i se aloce o cota de CO2 pe care putea sa o tranzactioneze pe o piata a CO2-ului. Daca vrei sa produci CO2 cumprei dreptul de producere de la o tara care nu produce si produci cit vrei.
Mie, treaba asta mi se pare o mare magarie.
Impotriva acestei abordari s-au ridicat o serie de tari si militanti de diferite origini. Pentru, de asemeni.
Ce se ascunde in spatele protocolului, intentia tarilor dezvoltate de a limita accesul la dezvoltarea industriala a celor in curs de dezvoltare. Parerea mea.
Unul dintre sit-urile cele mai competente in domeniu este http://wattsupwiththat.com
Postul acesta merita citit cu atentie de oricine doreste sa-si faca o parere proprie depsre fenomenul actual al ”incalzirii globale antropogene”.

Reclame