ICM 2012 38 592-597
J Mesquida

Socul septic este tratat avind ca ghid parametri hemodinamici globali sau macrohrmodinamica. Se aduna date care sugereaza ca parametrii hemodinamici locali (microhemodinamica) ar fi utili.
Echipa s-a oprit la teritoriul circulator muscular care poate fi examinat prin NIRS (near-infrared spectroscopy) care foloseste hemoglobina, deoxihemoglobina, mioglobina si citocromul aa3 pentru estimarea StO2. Dupa legea Beer (legea Lambert-Beer legea absorbtiei moleculare) semnalul NIRS este limitat la vase de diametru sub 1 mm (arteriole, capilare, venule). Ca urmare, StO2-ul reflecta statusul oxigenarii in copartimentul microvascular. Daca se aplica testul de ocluzie vasculara (VOT) se obtin inca doi parametri suplimentari (DeOx = rata deoxigenarii tisulare care are legatura cu rata metabolismului local si ReOx = rata reoxigenarii tisulare care reflecta reactivitatea vasculara locala si densitatea capilara). Aceste doua curbe derivate din VOT au fost explorate in sepsis. Totusi atit DeOx cit si ReOx depind de parametrii macrohemodinamicii. Intrebarea la care a dorit sa raspunda actualul studiu este ce valoare au cei trei parametri: StO2, DeOx, ReOx in socu lseptic, imediat dupa stabilizarea macrohemodinamica (MAP peste 65 pentru cel putin 20 min).
Concluzile studiului
Intr-o populatie de pacienti cu soc septic cu MAP restibilita alterarea DeOx a fost asociata cu lipsa de inbunatatire a insuficientei de organ la 24 de ore. Scaderea DeOx si ReOx a fost asociata cu prelungirea stationarii in ATI. DeOX si ReOx au fos gasite a fi in strinsa corelatie cu MAP si, de aceea, interpretarea lor trebuie sa fie facuta in corelatie cu MAP.

Anunțuri