Materia este alcatuita din 12 particule elmentare: 6 tipuri de quarks(-i) si 6 tipuri de leptoni. Quarks sint caramizile care constituie nucleii: de exemplu protonii au drept constituenti principali trei quarks. Leptonii includ electronul, pe care cu totii il stim si doua copii mai grele mionul si particula tau. Pe linga acestea mai exista trei varietati de neutino, o particula elusiva, foarte usoara si aproape ne-interactiva care este produsa in cantitate mare de reactiile nucelare din centrul stelelor.
Materia este tinuta conectata prin carausii (purtatori) de legatura (interaction carriers). Cel mai cunoscut dintre acestia este fotonul care este purtatorul interactiunii electromagnetice care duce la atragerea seau respingrea corpurilor incarcate electric. O alta particula presupusa, dar inca neidentificata este gravitronul, purtatorul fortei de gravitatie. Dar ma sint si alti carausi (purtatori) de legatura cum sint bosonii W si Z care sint responsabili de realizarea legaturilor slabe si gluonii care sint purtatorii legaturilor puternice. Bosonii W si Z sint responsabili de reactiile nucleare care fac stele sa strluceasca iar gluonii leaga quark-ii din interiorul nucleilor atomici si asigura stabilitatea si coeziunea acestuia (nucelul atomic).
Cind se sparge un proton rezulta un „baryon” care contine trei quark-i.
Teoria Supersimetriei (SUSY) presupune ca fiecare dintre particulele mantionate anterior are doua variante in oglinda una fata de alta. Aceasta teorie are, inca, destul de multe necunoscute si lasa loc pentru presupuneare unor particule si mai mici decit acestea…
Cam cu aceste probleme se ocupa programul de cercetare in desfasurare la LHC denumit ATLAS dupa numele care a fost dat zonei cu dispozitive de inregistrarea in care se realizeaza coliziunile protonice.

Reclame