Am participat la un instructaj in vederea implementarii acestui mod de a scrie retete.
Am aflat ca: specialitatea mea (ATI) NU are treaba cu asa ceva. Mai mult, reteta electronica se refera NUMAI la prescriptia care se cere sa fie compensata de catre casa sau cele gratuite. In rest, se scriu retete la fel ca si pina acum.
Am mai aflat ca softul folosit are hibe. Dintre acestea unele grave se refera la doua aspecte.
1. Daca, pentru o boala cronica se emite o reteta pentru trei luni (asa cum am vazut ca se practica in ultimul timp) acea boala sufera o acutizare care necesita internare si MODIFICAREA schemei terapeutice pacientul sa fie sanatos, pina la expirarea retetei anterioare isi va cumpara noile medicamente, pentru ca NU exista posibilitatea (cel putin acum) sa se schimbe ceva.
2. Daca un pacient cu o boala oarecare se interneaza in spital, iar acolo necesita un medicament pe care farmacia din spital nu il are si nu i-l poate furniza, medicul de familie sau un alt specialis indreptatit, NU poate emite o reteta compensata sau gratuita decit dupa EXTERNARE. Daca se emite respectiva reteta contravaloarea ei o plateste medicul emitent. Inteligent, nu?
Si am mai fost sfatuiti sa nu ne lasam impresionati de bolnavi. Daca ne vom lasa impresionati, vom plati din buzunar…
In plus am aflat cum devine cazul cu ceva ce se numeste ”semnatura electronica”. Este un soft pe care medicul sau institutia la care lucreaza il cumpara de la niste firme PRIVATE care se ocupa numa cu asa ceva (softistul pe care l-am vazut era un tinerel nespalat,cu creaata neglijata, cu haine botite pe el si arata cam a drogat) care se incarca pe un stik asemanaor cu unul de memorie si care face mai multe trburi: te identifica printr-un sir de cifre, se leaga la programul mare care se numeste SIUI si il informeaza pe acesta ca respectivul medic emite o reteta compensata. Din discutiile din sala am inteles ca acest stik are durata limitata si ca este nevoie, in mod real, de cel putin 7 zile pentru re-obtinere. Pe parcursul acestor 7 zile, medicul cu pricina NU poate emite nici un fel de reteta in sistemul SIUI. Sfatul lui nea Filip, ORTOPEDUL care conduce actiunea, era ca fiecare sa-si innoiasca respectivul soft cam cu o luna inainte de expirare.

Anunțuri