EJA 2013, 30:5-6
Ashraf S, Habib
RA are multi adepti din cauza limitarii serioase a sindromuui de aspiratie. Beneficiile pentru copil sint mai putin evidente.
Una dintre cele mai discutate probleme este hTA post RA si impactul sau asupra fatului. In prezent exista posibilitati serioase de limitare a hTA indusa de RA. pH-ul central la copil este mai alterat dupa RA decit dupa AG sau PD. Desi diferentele sint mici, exista autori care considera ca ele sint importante, dupa unele metaanalize, dar sint infirmate de altele. Responsabila pentru diferentele de pH ar fi efedrina. Studii recente sugereaza ca folosirea fenilefrinei este benefica, aceasta nu induce modificari serioase ale statusului acido-bazic.
Studii recnte, randomizate pe parturiente cu preeclampsie severa, nu au identificat, insa deosebiri importante intre pH-ul masurat la RA, PD+RA sau AG-IOT. Nici intre cele doua tipuri de vasoconstictor mentionate anterior.
Copilul cu retard de crestere.
Are rezerve fiziologice mai reduse si poate fi mai sensibil la modificari mici de perfuzie. Datele in acest domeniu sint rstrinse. Un studiu mai vechi arata ca AG este factor predictiv pentru necesitatea de IOT.
Autorii mentioneaza un studiu (EJA 2013 30:pg 9-15) realizat pe o serie de 40 fetusi cu restrictie de crestere de cauza placentara (insuficienta placentara) evidentiata prin alterarea fluxului Doppler. S-a practicat RA (8mg bupivacaina + 20micrograme de fentanil) si AGIOT. 30% dintre femei au avut hTA care a fost tratata promt cu bolusuri de fenilefrina. Statusul acido-bazic al fatului nu a fost diferit. Scorul Apgar a fost mai redus la grupul cu IOT si a fsot nevoie de mai multe resuscitari.paO2 so pvO2 a fost mai mare la grupul cu IOT dar la grupul cu RA valorile erau in limite acceptabile.
Desi autorii acestia nu au precizat la o doza atit de mica de bupivacaina alti autori au precizat necesitatea de a se suplimeta RA cu analgezie.

Anunțuri