Categoria raspunsuri.
La o intrebare inteligenta, un raspuns adecvat.
Orice boala grava afecteaza organismul intr-un mod oarecare. Supravietuirea in asemenea situatii NU inseamna vindecare prin restitutie ad integrum. Ramin tot felul de urmari. Urmari legate de activitatea sistemului imun. Legate de gravitatea sepesisului: toate organele au fost afectate de sepsis, unele dintre ele posibil foarte grav. Dar asta se deduce din evolutia respectivului episod.
Daca sepsisul a afectat un anumit organ, acela este posibil sa cedeze si in alte situatii de agresiune severa asupra organismului. Oricum, rezerva functionala a tuturor organelor a fost afectata.
Exista studii care arata ca, dupa sepsisuri grave, de tip soc septic, supravietuirea pe perioada indelungata (de ordinul anilor si zecilor de ani) este mai mica decit a persoanelor care nu au trecut prin asa ceva. De retinut ca este vorba de gravitatea sepsisului si de durata maxima a vietii.
O alta problema este cea legata de sterilizarea focarului de infectie. Ceea ce stiu sigur este ca niciodata o infectie grava nu se vindeca in totalitate. AM vazut osteomielite in copilarie cu recadere la virsta de adult (desi zeci de ani au fost considerate vindecate). Am vazut TBC-uri cu recadere dupa 40-50 de ani, perioada in care au fost considerate vidnecate. Asta este ce am vazut eu. Mai multe au vazut cei care lucreraza in domeniul infectioaselor. Acolo ar trebui cautat. Dar nu stiu pe cineva care sa se intereseze in acest sens.
O alta problema importanta care trebuie neaparat retinuta este ca in biologie NU se lucreaza cu certitudini ci cu probabilitati. Se stie ca in situatiile enumerate mai sus se intimple evnimentele mentionate, dar NU se poate preciza care dintre indivizi va experimenta respectivul evniment. La fel cum NU toti descendentii dintr-o familie cu cancer fac cancer 1 din 5 in unele familii, in altele 1 din 2, in altele toti… in altele niciunul… La fel si aici.
Asa ca, sfatul meu este sa va traiti viata cit se poate de normal si fara excese. O viata in conditii de igiena medie, cu alimentatie normala (totul gatit in casa, din materiale autohtone, cel mai bine din surse cunoscute), farea alcool in exces, fara fumat sau droguri, cu un regim de viata corect…somn, etc… Si sa va bucurati de tot ce se paote bucura un om in momentul respectiv.

Anunțuri