In engleza ii zice ‘medically-induced’ coma.
Din nou, aceasta tehnica care are ca scop protectia creierului in cazuri extreme (insul si-a spart capul voit sau nu) de suferinta cerebrala este in atentia publicului larg.
La sfirsitul lunii decembrie (29) Michael Schumacher a binevoit a se da cu capul de o piatra dupa ce a cazut in timp ce schia in afara unei pirtii amenajate.
Rezultatul, ca si la noi, de altfel, a fost un TCC grav cu suferinta cerebrala severa. Din cite am retinut eu a fost operat de doua ori. Prima data, sa zicem a fost evacurea dilacerarii, dar a doua oara trebuie ca fost hematom in patul dilacerarii… In subsidiar, sperindu-se la o evolutie buna locala prin reducerea nevoilor metabolice cerebrale, s-a indus un somn profund, ceea ce in mass media se zice ”coma indusa”.
Asteptam sa vad care este evolutia.
Recent am auzit ca nu s-a incercat, inca trezirea lui…
AM gasit un articol de pa 16 ianuarie care preciza ca, la 18 zile de la accident, nimeni nu-si pune problema sa-l trezeasca… Atunci cind, in genere, se tin adormiti, cam 14 zile… zice tot articolul.
Interesant de urmarit evolutia.
Alte postari pe aceeasi tema
https://geomarz.wordpress.com/2010/11/19/starea-vegetativa-prelungita/
https://geomarz.wordpress.com/2009/11/16/cum-se-induce-coma-artificiala/
https://geomarz.wordpress.com/2011/01/01/huidu-si-bazaconiile-din-presa-romaneasca/
Dupa inca niste zile (azi este 22 ianuarie, deci aproape o luna de la accidnet) se vorbeste, deja, in presa internationale despre posibila raminere a lui M Sch in stare vegetativa. Tot presa internationala precizeaza ca medicii nu furnizeaza nici un fel de informatii despre tratamentul aplicat.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2543765/Michael-Schumacher-remain-persistent-vegetative-state.html
UpDate 30.01.2014
A inceput sa se scada sedarea la M Sch. S-a facut cunoscut ca pacientul raspunde la comenzi simple ca: deschide ochii si stinge-ma de mina… Ceea ce inseamna ca este mai sus de SVP. Ramine de vazut ce va urma. Astept evenimentele cu sufletul la gura. Pe bune!
UpDate 8 feb. 2014
Dupa ce prin ciberspatiu a cirvulat vestea ca dragul de Schumi ar fi dat coltul, echipa de ingrijire a iesit la rampa cu dezmintiri. NU este mort. Chiar traieste. Dar s-a inceput procesul de recuperarea din ”coma indusa”. Ocazie cu care am aflata alte lucruri interesante.
Este in continuare intubat si ventilat. Este rasucit regualt pe toate partile si se foloseste si ”prone position” pentru mentinerea deschisa a plaminului. Este masat si kinetizat din plin si hranit pe SNG. In procesul de sedare s-a folosit anestezic gazos (un halogenat sau heliu, caci altele nu sint) care, evident s-a acumulat in grasime. Si ca este nevoie de muuulta vreme sa se elimnie in totalitate. Dupa ce acesta se va elimina se va vedea care este starea reala a creierului. Pentru moment, dinsul este numai o leguma. Nu misca, nu raspunde, nu are reflex de deglutite si, ceea ce este cel mai important, NU respira singur, deci, nu face nimic. Se spune ca, inca este posibil ca toate astea sa fie datorate acumularii mari de anestezic in organism. Se supravegheaza si ingijeste pentru VILI si VAP si pentru infectie urinara. (Uitai sa spun ca este fericitul purtator al unei sonde vezicale. Pentru mine era evidnet, dar pentru alții, poate ca nu.) Se face prevenirea trombozelor prin metode chimice, cel putin. Posibil si mecanice.
Asa ni se spune acilica.
UpDate 2 martie 2014
Dupa doua luni de efort heirup-ist, presa internationala incepe sa spuna ceea ce este de spus. Marele F1 nu prea are sanse sa revina la normal.
Stau si ma intreb, de ce nu-l dau pentru donare? Asa cum se grabira prin partile astea sa dea niste amarasteni de au plecat necrofagii sa-i recolteze si s-au prabusit cu avionul? Sau Irinel-ul nostru si Victoras nu au aflat de el… Sau nu mai pot trimite avionul care zace stricat prin Muntii Apuseni…
UpDate 9 III 2014
Se pare ca soarta lu Mihaita Pantofarul a fost pecetluita. Sau se recunoaste ca a fost.
Numai o minune ar putea sa-l mai salveze…
Numai o minune ar putea sa-l mai salveze, adica s-a cam recunoscut oficial ceea ce ziceam mai devreme. Este in SVP. Si nu-si va mai reveni niciodata.
Oare familia il va tine si pe el inca 8 ani ca o leguma?

Anunțuri