AUICEM 2012
pg 368
M, Cecconi
Introducere
DO2 (ml/min)=CO(l/min) x CaO2 x 10
VO2 = (CaO2 – CvO2) x CO

    valori normale 250-300 ml sau 3,5 ml/kg

O2ER = VO2/DO2

    O2ER = oxygen extraction rate

In repaus este de 0,3 iar la efort poate creste pina la 0,8
Valoarea VO2 se mentine constanta indiferent de DO2 (care scade) pina la un punct critic dupa care este dependenta de DO2.
In pacientii de tip ICU relatia dintre VO2 si DO2 este dela inceput ”suplly dependent”, fara ca pacientul sa mai beneficieze de psoibilitatea ca extractia de O2 sa fie adecvata la valori acceptabile de DO2.
Raspunsul inflamator sistemic duce la cresterea nevoilor de oxigen iar nesatisfacerea nevoilor de oxigen duce la agravarea raspunsului inflamaor. Concomitent se ajunge si la activarea sisemului complementului, cresterea producerii de citokine, disfunctie a celulelor endoteliale.
Pentru ca mecanismele antibacteriene de la nivelul neutrofilelor si macrofagelor sa se desfasoare noemal, este necesar sa se pastreze o presiune partiala de oxigen adecvata. In caz contrar se ajunge la infectii tisulare perioperatorii, alterarea vindecarii plagilor si cresterea frecventei complicatiilor postoperatorii.
Definirea grupului de risc inalt in perioada perioperatorie se face prin elemtul comun de prezenta a unui raspuns cardiovascular neadecvat ceea ce duce la imposibilitatea realizarii unui aport de O2 neadaptat conditilor date.

Anunțuri