Wollersheim T et all
ICM 2014 40:528-538

(Alt material in CC
Neurofilaments as a plasma biomarker for ICU-acquired weakness: an observational pilot study
Luuk Wieske123*, Esther Witteveen13, Axel Petzold45, Camiel Verhamme2, Marcus J Schultz13, Ivo N van Schaik2 and Janneke Horn1
Critical Care 2014, 18:R18 doi:10.1186/cc13699
)
ICU-aquires muscle wasting and weakness dupa numele sau engelzesc. In traducere ar fi vorba de atrofia musculara si miopatia din ICU.
A fost identificata la sepsis, SIRS si VM. Aceasta miopatie este incepe percoce in ICU, este de durata si duce la dizabilitati severe dupa externare. FP este prost inteleasa si nu exista tratament specific. Se refera la atrofia musculaturii scheletice mai ales la tipul II de miofibrile (definite atit prin structura cit si prin tipul de ATP-aza) si denumite ”fast-twich myofibres”. Este vorba de o pierdere de lantuiri grele de miozina (MyHC- Myosin Havy chain) care se poate rea,iza atit prin cresterea catabolismului acesteiea cit si prin reducerea regenerarii.
Factori predispozanti

  – sepsis
  – SIRS
  – imobilizare
  – sedare
  – hipergilcemie
  – expunerea la curare
  – corticosteroizi

care cresc rata degradarii proteice si reduc rata sintezei proteice.
Sistemul major de degradare a proteinelor musculare este sistemul proteazom-ubiquitine (UOS) care marcheaza MyHC pentru degradare.
Ubiquitine : sitem proteic citozolic care se leagă de proteinele nedorite şi le marchează pentru a fi recunoscute de proteazom despre care gastit informatii aici
In procesul de degradare a fibrelor musculare din ICU sint implicate factorii MuRF-1 si FBXO32/Atrogin 1. Un-reglarea si expresia precoce a celor doi factori mentionati ca si cresterea sintezei proteice sint markeri sensitivi ai atrofiei musculare.
Autorii acestui articol au avut ca scop detalierea proceselor din procesul sus mentionat care se produce in ICU.
Au folosit un procedeu complex care a avut la baza biopsie musculara iterativa (5zile si 15 zile de stationare in ICU) pe care s-a practicat oa analiza histologica si histoenzimatica complexa.
Cea mai surprinzatoare descoperire a fost identificarea debutului precoce a pierderii de MyHC la nivelul musculaturii scheletice (in primele 5 zile si posibil si mai devreme). Pierdera masiva a masei muculare necesita o strategie de lunga durata care sa aiba ca scop prezervarea functiei musculare de indata ce se pune diagnosticul de ICU- aquired weakness.
Este neclar daca in procesul miopatic sint implicate si procese neuropatice, mai ales ca neuropatia de ICU are debut mai tardiv.
Pierderea de MyHC a fost insotita de reducerea expresiei mRNA inca din fazele initiale ale suferintei. Dinamica MyHC a expresiei genice si turnoverul proteic par sa fie modificate din primele zile, daca nu ore, in cazul suferintei clinice severe. Datele articolului si alte date existente sustin reducerea sintezei proteice la nivelul musculaturii scheletice in situatia clinca data. Exista discrepante intre rezultatele autorilor si alte studii clinice pe care autorii le explica prin momentele diferite din evolutia bolii pe care le-a surprins fiecare.
Pierderea de MyHC a fost paralela cu activarea proteinelor implicate in degradarea miosinei si activarea complexelor caspase-3 si calpain-1. In plus, autorii au aratat ca se activeaza si MuRF-1 si Atrogin 1 care sint cheia activarii sistemului UPS. Fenomenele au fost identificate si experimental pe animale. Ele se petrec intre ziua a 3-a si a 5-a ceea ce explica faptul ca alte studii nu au confirmat activarea celor doua sisteme (studiile fiind mai tardive). Autorii sint pe parere ca reactia inflamatorie in etapa sa precoce este cea care declanseaza si mentine acest tip de reactie. Parerea lor este sustinuta si de faptul ca atit MuRF-1 cit si Atrogin 1 scad semnificativ in faza tardiva a procesului infalmator.
Miopatia din ICU

  – degradare proteica pe calea UPS
  – lipsa anabolismului proteic adecvat
  – alterarea folosirii glucozai in muschiul scheletic

Toate aceste mecanisme par sa fie declansate si intretinute de inflamatie si sepsis.

Reclame