Germanii “persisters” sint variantele fenotipice cu crestere lenta sau complet fara crestere a unui anumit tip de germeni patogeni sau nepatogeni.
In aceasta stare majoritatea antbioticelor folosite la ora aceasta (2014) sint ineficiente ele actionind in perioada de diviziune a germenilor.
Compusul ADEP (acyldepsipetide) produs de Streptomyces hawaiensis are capacitatea de activitatea proteazei Clp P carea duce la declansarea unui proces necontrolabil de proteoliza a proteinelor nou generate la nivelul corpului microbian si, ulterior la moarte celulara.
Un cercetator (Conlon si echipa sa publicat de Nature 2013)a presupus ca utilizarea acestui compus impotriva gremenilor “persisters” ar putea fi eficienta. El a testat ipoteza pe culturi de Stafilococ auriu in faza stationara si a constatat ca ADEP4 induce degradarea a mai mult de 400 de proteine microbiene ceea ce duce la proteoliza necontrolabila la germenii care nu sint in faza de inmultire.
Mai departe, autorul a folosit compusul intr-o serie de experiente efectuate pe S.A. in forma de “persisters” care s-a dovedit rezistent la tratamentul anterior cu rifampicina. In primele 2 zile s-a redus semnificativ numarul de germeni supravietuitori, dar din a 3-a zi cresterea a reinceput prin selsctarea de mutanti rezistenti si la aceasta molecula.
Asocierea de rifampicina cu AEDP4, insa, duce la eradicarea rorala a germenilor atit in vitro cit si in vivo in modele experimentale murine cu biofilm prezent si infectii profunde.
Un alt autor (Kim et all, Nature 2013) a avut rezultate similare pa Mycobacterium tuberculosis folosind o modalitate de modulare a ClpP prin dubla manipulare a procesului de treanscriptie genica.
Se considera ca aceasta abordare este una salutara in actuala criza a antibioticelor in care s-a ajuns la suse agresiva si rezistente pentru majoritatea germenilor patogeni la nivel mondial.

Anunțuri