Chirpiciul
Chirpiciul este un material de constructie traditional, foarte veci (orase imense si palate fara de masura de fatuoase au fost construite de cele mai mari civilizatii istorice ) si ecologic. Este un foarte bun izolator termic. Adica, vara este racoare si iarna cald in casele construite din chirpici. Nu este nevoie nici de aer conditionat si nici de consum excesiv de combustibil.
El contine: lut (in cea mai mare cantitate) si paie tocate sau pleava sau balegar (in unele cazuri).
Se poate folosi ca atare in cofraje sau se poate portiona in caramizi care se usuca la soare si cu care se construieste cum e construieste cu orice caramida arsa.
Liantul dintre caramizile nearse este tot un amestec de acelasi tip iar zidurile o data construite se niveleaza cu acelasi tip de amestec. Pentru ca tencuiala sa fie mai fina, ea este cel mai adesea facuta cu balega de vaca sau de cal si are o consistenta adecvata.
Ultimul strat este de var, cel mai adesea colorat discret in bleu sau verde. Rolul varului este de a igieniza totul pe linga acela ornamental.
Am scris aceast post pentru un ins de la B1TV, care, seara trecuta (14.08.2014) tot latra IMPOTIVA chirpiciului. In primul rind sa se documenteze si sa afle care este compozitia acestuia (NU balega si paie, cum perora el cu maximum de aroganta imbecila) si care este tendinta actuala intr-o anumita zona arhitecturala (Germania, Franta, Austria, Anglia…) si anume aceea de a reveni la tehnicile traditionale acolo unde se preteaza.