O idee pe care am aflat-o de circa 25 de ani. Vad ca acum se vorbeste din nou despre ea.

Terafromarea consta in transformarea conditiilor climatice ale unei alte planete in conditii asemanatoare celor de pe Pamint. Scopul este acela de a permite colonizarea umana a acestora.

Idee de SF, dupa mine. In orice caz, nu se va  realiza nimic semnificativ in urmatorii 20 de ani.

WUWT publica un mic articol in acest sens. Nu numai ca unii iau in serios teraformarea martiana, dar au facut si niste calcule cit ar costa. Si au ajuns la concluzia ca ar costa cam tot atita cit ar costa oprirea modificarilor climatice pe Pamint (indiferent de cauza lor, umana sau non-umana).

WIKI ne da niste informatii mai precise. Aflam ca este vorba nu numai de compozitia atmosferica, gravitatie si presiune, ci si de cimp magnetic si vint solar. Sugestiile „terapeutice” sint, pentru mine, dintre cele mai halucinante.

Durta estimata a procesului, vreo 100-200 de ani dupa unii, in jur de 300 dupa altii.

Asta ma face sa ma gindesc la nii 60 ai secoului trecut cind se estima ca prin 2 000 vor exista deja colonii spatiale extraterestre. Ceea ce, dupa cite se vede, NU exista. Cel mai lung experiment orbitant in jurul Pmintului a fost statia MIR care a murit de batrinete si care nu a fost inca inlocuita cu mai nimic. IIS care presupune COOPERAREA mai multor superputeri nu prea arta mare lucru. Nici rusii si nici amerlocii nu prea mai au cu ce sa intretina asa ceva.

Singurele evenimente notabile sint programele Curiosity si cele care vor pune un vehicul de explorare (Rosetta) pe o cometa (67P). Dar toate aceste misiuni dateaza de mai multi ani (de ordinul a zeci).

Reclame