Ambulantele sint niste fenomene cotidiene. Ele circula peste tot sunind din sirene si clipind din lampile albastre. Au menirea sa aduca speranta in locurile lipsite de ea.
Dar in afara de ambulantele terestre exista si ambunalte aeriene si ambulante navale.
Ambulantele aeriene isi au obrirsia in imaginatia lui J Vernes pe la 1866 dar fizic au fost folosite in 1870 in Paris cind au fost transportati 160 de soldati cu … baloane.
Prima evauare aeriana de raniti a avut loc in 1915 si fost realizata de sirbi. Ideea a fost perfectata de germani care, in timpul razboiului civil din Spania foloseau avioane pentru evacuarea ranitilor catre Germania.
Ambulantele aeriene au fot mult folosite si dezvoltate mai intii de militari, dara dupa cel de-al doilea razboi, au fsot infiintate servicii civile de aviatie medicala.
Despre toate acestea si mai multe veti afla la adresa de mai jos:
http://www.resboiu.ro/ingerii-medevac/
As vrea sa mi adaug in plus la inforamtiile de mai sus episodul raboiului din Corea (1957) cind armata americana a folosit intensiv elicopterele usoare la evacuarea ranitilor de pe cinpul de lupta catre spitalele de campanie din spatele frontului. Episod foarte bine ilustrat de serialul MASH.
O a doua observatie as face-o pentru AVIASANUL romanesc de dinainte de 89. Este bine sa se stie ca si in R s-a folosit acest tip de trasport aerian medical cu rezultate bune pentru vremea aceea. Urmasul acestuia este sistemul de elicoptere folosit de SMURD in zilele noastre.

Anunțuri