TCI este o tehnica anestazica din familia TIVA.
TIVA persupune administrarea continua de substante anestezice, prin dispozitive speciale, cu cite un program pentru fiecare drog care permite atingerea unorconcentratii plasmatice estimate dupa virstav, sex, greutate.
Droguri

– hipno-sedative : propofol, midazolam
– analgetice : remifentanil
– miorelaxante

TIVA nu foloseste nici un fel de anestezic volatil

TCI poate folosi si volatile. Are ca scop atingerea unui nivel convenabil de sedare/somn si anelgezie.
Presupune cunoasterea foarte buna a procedurii penntru cre este administrata.
In general se folosesc injectomate destinate special acestei tehnici, iar administrarea este intermitenta.
Droguri : propofol, remifentanil
La nevoie se administreaza si volatile (sevoran)

Ambele tehnici folosesc ca tinta o presupusa concentratie de substanta (propofol, remifentanil, midazolam…) rezultata din calcularea distributiei substantei folosind modelul tricompartimental.

Modelele de distributie plasmatica
Modelel multicompartimentale NU se suprapun pe formatiuni anatomice ci numai pe asertiuni MATEMATICE… ADICA, s-a gasit o curba a concentratiilor plasmatice si s-a identificat o ecuatie care o descrie cel mai bine. Atit. Ecuatiile pot fi mai multe, cu diferite grade de abateri fata de curba mentionata.
Este posibil ca diferitele injectomate sa fie dotate cu diferite aparate matematice. Nu sint sigura. Dar, in mare, nici nu are cine stie ce importanta. Important este sa se cunoasca ideea.
Pentru cine vrea sa afle mai multe gaseste citeva idei de baza la adresa de mai jos.
http://www.umfiasi.ro/Rezidenti/suporturidecurs/Facultatea%20de%20Farmacie/Specialitatea%20Farmacie%20clinica/Farmacocientica%20clinica.pdf

In przent se contureaza ideea de a se evalua noninvaziv concentratia palsmatica reala. Se poate folosi faptul ca, propofolul, de exemplu, este eliminat respirator.

La Timisoara, saptaminile trecuta mai multi medici au luat legatura cu cele doua domnisoare de la Mindray cre se ocupa de pompele de TIVA si TCI sugerindu-le aceasta idee.
Spre surprinderea noastra, echipa Mindray estimeaza ca in circa sase luni ideea are sanse sa fie pusa in practica…
Mindray este o firma initial japoneza preluata de chinezi.

Reclame