The Third International Consensus Definitions for Sepsis and Septic Shock (Sepsis-3)

Publicat in JAMA 2 016 februarie

Rezumat

Era necesar sa se revada definitia care era utilizata din 2 001.

Au participat 19 experti din par tea Society of Critical Care Medicine si a European Society of Intensive Care Medicine.

Limitarile ablrdarii 2 001

  • concentrarea excesiva pe inflamatie
  • utilizarea conceptului eronat ca se urmeaza un proces continuu de la  sepsis ever la soc septic
  • criteriile SIRS sint inadecvate din pdv al specificitatii si sensibilitatii
  • termenul se sepsis sever este redundant
  • multitudinea termenilor si definitiilor: sepsis, soc septi, disfuntii de organ si aparitia unei discrepante intre raportarea incidentei si mortalitatii

Recomandari

Sepsisul trebuie definit ca o stare de disfunctie de organ amenintatoare de moarte produsa de un raspuns dereglat (neadecvat) al gazdei la infectie . Pentru utilitatea clinica disfunctia de organ se va evalua prin cresterea scorului SOFA (Sepsis-related Organ Failure Assessment ) peste 2 puncte. Se asociaza cu mortalitate intraspitaliceasca mai mare de 10%

Socul septic trebuie privit ca un caz particular de sepsis in care exista anomalii profunde la nivel circulator, celular si metabolic care sint aocite cu risc mai mare de moarte decit in sepsisul fara soc.  Pacientii cu soc sptic se identifica prin a) necesarul de vasopresoare penrtru mentinerea unei MAP egala sau mai mare de 65mmHg si b) un nivel seric de lactat mai mare de 2mM/l (18mg/dl) in absenta hipovolemiei. Aceasta combinatie de evenimente clinice este insotita de o mortalitate egala sau mai mare de 40%. In afara ATI sau in urgenta pacientii din aceasta categorie se identifica uros prin folosirea scorului SOFA rapid (qSOFA). Un scor egal sau mai mare de 2 sugereaza ferm o posibila evolutie catre soc septic.

Scorul qSOFA

  • altereare starii mentale
  • polipnee peste 22
  • TAs mai mica sau egala cu 100mmHg

Pentru fiecare parametru se acorda 0 daca lipseste si 1 daca este prezent.

Concluzii

Aceste definitii actualizate trebuie sa inlocuisca definitiile anterioare. Ele vor conferi o mai mare consistenta studiilor epidemiologice si studiilor (trialurilor) clinice precum si vor facilita recunoasterea precoce a pacientilor cu sepsis sau la risc de a dezvolta un sepsis si se va face posibila o mai buna abordare in timp a terapiei adecvate.